Sorina Pintea vrea ca vârsta de pensionare a medicilor din UPU să scadă

Sorina Pintea nu este de acord ca medicii, cu aceeași muncă și aceeași pregătire, să se pensioneze la vârste diferite doar pentru că țin de ministere diferite. Foto: Agerpres

Declarații interesante ale ministrului Sănătății! Sorina Pintea susține că nu este normal ca medicii cu aceeași muncă și aceeași pregătire, să se pensioneze la vârste diferite doar pentru că țin de ministere diferite. Pintea a vorbit și despre situația medicilor din UPU și a spus că vârsta de pensionare a acestora trebuie să scadă, potrivit dcnews.ro.

Ministrul Sănătății s-a referit la faptul că medicii care sunt încadrați ai Ministerului de Interne (medici militari, paramedici) se pot pensiona la 55 de ani, față de medicii încadrați în unitățile medicale ce țin de Ministerul Sănătății, care se pensionează la 65 sau 67 de ani. „Nu este firesc ca medicii din urgență care fac gărzi în UPU – SMURD să se pensionează la 65-67, în timp ce paramendicii, care sunt încadrați în structura SMURD, Ministerul de Interne, se pensionează la 55. Sigur, există o inadvertență”, a spus Sorina Pintea. Aceasta  a mai menționat că Ministerul Muncii  este cel care ar trebui să promoveze un act legislativ care să reglementeze această inadvertență.

Pe de altă parte, ministrul Sănătății a ținut să precizeze că vârsta de pensionare a medicilior din Urgență ar trebui să scadă, dat fiind volumul mare de muncă și suprasolictarea medicilor din această specializare. „În Unitatea de Primiri Urgențe, vârsta de pensionare a unui medic trebuie să scadă. Inclusiv la Ambulanțe. Am avut o discuție cu ministrul Muncii pe această temă, este tot un act normativ care trebuie promovat de acest minister. Nu dau vina pe colegi, dar noi chiar discutăm și colaborăm în Guvern. (…) Volumul de muncă în UPU este extrem, extrem de mare. A fost epidemia de gripă: au fost medici care vedeau în UPU, unde veneau cam 100 de pacienți în 24 de ore, vedeau peste 300. Este inuman. Și atunci nu mai putem vorbi despre calitatea actului medical, așa cum ar trebui să fie”, a mai precizat Sorina Pintea.