Sondaj: Majoritatea oamenilor cred că ne aflăm în stare de urgență climatică

Cel mai mare sondaj de opinie pe tema schimbărilor climatice arată că două treimi din oameni cred că este o „urgență globală”, potrivit digi24.ro.

Sondajul a fost realizat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), iar la întrebări au răspuns 1,2 milioane de oameni, mulți dintre ei tineri, din 50 de țări.

Astfel, tinerii s-au arătat cei mai îngrijorați, 69% dintre cei cu vârsta de 14-18 ani considerând că este vorba despre o urgență climatică, 58% dintre cei cu vârstă de peste 60 de ani sunt de aceeași părere, ceea ce sugerează că nu există o prăpastie mare între generații.

În țările unde combustibilii fosili reprezintă o sursă majoră de poluare, oamenii susțin energia regenerabilă,inclusiv în SUA (65% suport), Australia (76% suport) sau Russia (51% suport).

În țările unde au loc defrișări masive, oamenii sprijină protejarea pădurilor – Brazilia (60%), Indonezia (57%).

Măsurile necesare

Potrivit sondajului, cele mai populare măsuri de combatere a schimbărilor climatice sunt protejarea și regenerarea pădurilor, folosirea energiei regenerabile și agricultura ecologică. Cea mai puțin populară dintre cele 18 măsuri de combatere a schimbărilor climatice este dieta pe bază de plante, cu un sprijin de doar 30%.

Sondajul s-a desfășurat între octombrie și decembrie 2020, iar datele au fost culese online.