24 septembrie 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Serile Filmului Românesc, la Iaşi: Spectacole de teatru, eveniment in memoriam Amza Pellea şi un program de pelicule studenţeşti

Foto: Serile Filmului Romanesc/Facebook.com

Spectacole de teatru, eveniment in memoriam Amza Pellea, dar  şi un program de pelicule studenţeşti se numără printre noutăţile celei de-a XII-a ediţii a Festivalului Serile Filmului Românesc care se va desfășura la Iaşi, în perioada 11 – 15 august, potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis de AGERPRES.

Evenimentul in memoriam Amza Pellea va avea loc pe 13 august, când va fi proiectat filmul “Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte”, regia Sergiu Nicolaescu, de la ora 18,00, la Cinema Ateneu, şi va fi prezentată expoziţia de fotografie “Nemuritorul Amza Pellea”, cu care cuprinde  imagini ce îl prezintă pe marele actor în diferite roluri şi ipostaze. Expoziţia va putea fi vizitată gratuit pe tot parcursul lunii august, în Mica Pinacotecă, în interiorul Ateneului Naţional din Iaşi.

Organizatorii au mai anunțat că proiecţia de film va fi urmată de o discuţie la care va participa Oana Pellea, fiica marelui actor, alături de Cristian Şofron, Ioana Pavelescu, Ileana Popovici, personalităţi care au jucat în film sau care au contribuit la realizarea acestuia.

“Sunt foarte bucuroasă de iniţiativa festivalului de a dedica memoriei tatălui meu un eveniment în cadrul ediţiei de anul acesta. Voi avea bucuria şi de a juca spectacolul ‘Mă tot duc’, tot la iniţiativa festivalului. Reîntâlnirea cu publicul ieşean o aşteptam de mult. Este un public pe care îl iubesc şi de care mi-a fost dor. De Iaşi mă leagă foarte multe amintiri, dar cea mai preţioasă este cea când l-am vizitat pentru prima oară. Tata m-a luat cu el într-un turneu la Iaşi şi mi-a prezentat oraşul. Aştept cu nerăbdare reîntâlnirea cu Iaşul”, a mărturisit Oana Pellea.

În același timp, spectatorii ieşeni vor avea posibilitatea să urmărească şi spectacolele de teatru “Mă tot duc…”, pe 12 august, de la ora 20,30, la Cinema Ateneu, cu Oana Pellea şi Mihai Gruia Sandu, şi “Caramitru-Mălăele, câte-n lună şi în stele” cu Ion Caramitru şi Horaţiu Mălăele, cu participarea violoncelistului Adrian Naidin, pe 14 august, de la ora 18,30, la Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri”.

Biletele pentru spectacolele de teatru au fost puse în vânzare pe eventbook.ro, iar în limita locurilor disponibile vor putea fi achiziţionate şi direct de la locaţia desfăşurării evenimentelor.

Tot la categoria evenimentelor speciale, organizatorii anunţă şi două întâlniri cu liceeni şi studenţi, cu teme de discuţie axate pe direcţiile şi experimentele realizate de-a lungul timpului în cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” Bucureşti.

Pe 12 august, la Liceul Varlaam, va avea loc, de la ora 12,00, prezentarea proiectului “Arhiva activă – Filme UNATC 1966-1971” despre istoria filmului şi a teatrului din România. Evenimentul se va repeta, de la ora 16,00, la Universitatea Naţională de Arte Iaşi.

Programul cuprinde nouă filme scurte din perioada 1966 – 1971, realizate de prima generaţie de studenţi la Regie şi la Operatorie după o pauză de un deceniu. Spectatorii vor recunoaşte actori deveniţi faimoşi (Toma Caragiu, Mitică Popescu, Dan Turbatu) şi vor putea admira câteva dintre primele filme ale unor cineaşti ce aveau să confirme ulterior (Radu Gabrea, Ada Pistiner, Felicia Cernăianu, Iosif Demian, Timotei Ursu, Vivi Drăgan Vasile).