Secţia de mari arşi de la Iaşi, inaugurată şi apoi închisă instant

Foto: digi24.ro

Cele 23 de paturi, pe care le numără Sorina Pintea, le includ și pe cele din clinica de la Iași care a fost inaugurată și închisă. Potrivit digi24.ro, secția trebuie dezinfectată și nici nu are personal, astfel că nu va putea primi pacienți înainte de luna decembrie. 

„Se împlinesc 4 ani de la nenorocirea de la Colectiv. Asta ar fi însemnat că, existând acolo un germene fie patogen fie nepatogen, exista riscul ca aducând acea persoană acolo să fie contaminată”, a spus Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon”.

Clinica de Mari Arşi de la Iaşi nu se afla pe punctul de a primi pacienţi în momentul inaugurării oficiale care a avut loc acum mai bine de o săptămână în prezenţa ministrului demis al Sănătăţi, Sorina Pintea. Proiectul a avut nevoie de 8 ani pentru a fi încheiat.

Problema a venit după ce medicii epidemiologi din spital au constatat, chiar a doua zi după evenimentul oficial, că o treime din sursele de apă din clinică au germeni care pot fi periculoşi pentru pacienţi.

Mai mult, nici numărul angajaților nu permite acum funcţionarea la capacitate maximă. Ar mai fi nevoie de încă 75, în special asistente. Ministerul Sănătăţii a alocat finanţarea pentru posturile necesare odată cu inaugurarea, iar concursurile de angajare sunt programate pentru luna viitoare.

Clinica este formată din 5 paturi pentru marii arşi, 10 pentru cei care au arsuri pe o suprafaţă mai mică de 20% din corp şi alte 5 locuri sunt disponibile pentru terapie intensivă.