19 aprilie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Secetă extremă în Maramureş, Crişana, Oltenia şi Dobrogea

Foto: capital.ro

Seceta pedologică extremă se va menţine, în următoarea săptămână, în Maramureş, Crişana, Oltenia şi Dobrogea, dar şi în cea mai mare parte a Banatului şi Munteniei, unde conţinutul de umiditate va prezenta valori deosebit de scăzute, potrivit Agerpres.

“În stratul de sol 0-20 cm ogor, rezerva de umiditate se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime pe suprafeţe agricole extinse din Moldova şi Transilvania, local în nordul, nord-vestul, vestul şi sudul Munteniei, izolat nord-estul Banatului. Conţinutul de umiditate va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în Maramureş, Crişana, Oltenia şi Dobrogea, cea mai mare parte a Banatului şi Munteniei, local în sudul, centrul şi izolat estul Moldovei, centrul şi estul Transilvaniei”, menţionează specialiştii ANM.

În ceea ce priveşte starea de vegetaţie a culturilor agricole, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor evolua uşor mai lent, îndeosebi pe terenurile cu deficite de umiditate în sol, precum şi în zonele depresionare unde se vor înregistra temperaturi minime mai scăzute în aer şi sol.

Totodată, la culturile de toamnă (rapiţă şi orz), condiţiile agrometeorologice vor favoriza desfăşurarea fazelor incipiente de vegetaţie, respectiv germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze, în special pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

La cultura de floarea-soarelui se vor finaliza lucrările de recoltare, la nivelul întregii ţări. Porumbul va parcurge maturitatea deplină (60-100%) şi recoltarea pe majoritatea suprafeţelor agricole. În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr va înregistra îngroşarea axei hipocotile, acumularea zahărului în rădăcină şi, izolat, maturitatea deplină.

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns