Votul pentru vigneta din București. Firea: „Mă aştept ca USR şi PNL să voteze împotrivă”

Foto: digi24.ro

Primarul general, Gabriela Firea, a declarat că ar trebui să fie unanimitate la votul pentru aplicarea vinietei, în şedinţa Consiliului General al municipiului Bucureşti (CNMB). Aceasta se aşteaptă ca opoziţia să voteze împotriva proiectului, potrivit digi24.ro.

„În primul rând ne dorim ca Bucureştiul să fie un oraş prietenos cu mediul în care să avem grijă de sănătatea oamenilor, în special a tinerei generaţii, pentru că tinerii şi copiii sunt cei mai afectaţi, ei merg în parcuri, se plimbă şi respiră un aer poluat, din păcate, şi atunci orice măsură este importantă, atât venită din partea Guvernului, prin Ministerul Mediului, cât şi din partea Primăriei Generale”, a spus Gabriela Firea.

Proiectul s-a aflat în dezbatere publică, iar singura contestaţie a fost aceea de a nu taxa maşinile care sunt înmatriculate în afara Bucureştiului. S-a renunţat la acest articol şi, practic, vinieta Oxigen se aplică în funcţie de norma de poluare.

Astfel, 5 și 6, Electric şi Hybrid nu plătesc nimic, pentru că sunt maşini prietenoase cu mediul, non euro 1 şi 2 nu mai au acces în centru, 3 şi 4 plătesc vinieta Oxigen.

Primarul general Gabriela Firea vrea modificarea proiectului privind vinieta ce va fi introdusă în Bucureşti de la începutul anului 2020. În noua formă, toate maşinile sub Euro 5 vor plăti taxă, potrivit proiectului supus CGMB în şedinţa din 24 octombrie.