Scurgere de combustibil. Pericol pentru delfinii pe cale de dispariție

Foto: hotnews.ro

Regiunea de reproducere a delfinului de Gange, care se află acum pe cale de dispariție, este amenințată de o scurgere de petrol care a avut loc într-un râu din sud-estul statului Bangladesh. Potrivit phys.org, preluat de hotnews.ro, incidentul este descris de ecologiști ca un “dezastru major” pentru acest mamifer.

Un petrolier cu o încărcătură de 1.200 de tone de diesel s-a ciocnit vineri de o altă navă pe râul Karnaphuli, în apropiere de portul Chittagong. În urma accidentului, tone de combustibil au ajuns în apă.

Mai mult, cel puțin 10 tone de diesel s-au împrăștiat pe o arie de 16 km. Ecologiștii spun că această scurgere reprezintă o amenințare serioasă la adresa biodiversității marine din zonă, mai ales pentru aproximativ 60 de delfini de apă dulce care se strâng în regiune în perioada de împerechere.

“Delfinii ar putea suferi din cauza expunerii, atât acute, cât și cronice, prin sistemul lor respirator și prin înghițirea hranei contaminate”, a spus specialistul în biologie marină, Shafiqul Islam.

Autoritățile navale susțin că petrolul a fost îndepărtat și că operațiunea a fost considerată de o “importanță majoră”.