Scriitoarea Eva García Sáenz de Urturi, recompensată cu premiul Planeta în valoare de peste 600.000 de euro

Foto: news.ro

Aseară, scriitoarea Eva García Sáenz de Urturi a câştigat cel de-al 69-lea premiu Planeta, în valoare de 601.000 de euro, pentru romanul „Aquitania”, informează TVE.

Ea a declarat că romanul câştigător este „un triller medieval”, un omagiu adus unor volume ca „Numele trandafirului”, şi că este „«Urzeala tronurilor» care a pus bazele a ceea ce mai târziu se va fi numit Europa”.

Scriitoarea a dedicat premiul celor 33.000 de victime spaniole ale Covid-19. „Lumea culturii va supravieţui acestei pandemii, ne va explica această pandemie şi va face ce face mereu, să ne tragă înainte”.

În contextul din prezent, pandemia a forţat Grupul editorial Planeta să modifice condiţiile de înmânare a premiului. Ceremonia, desfăşurată cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii Covid-19, a avut loc în Palau de la Música din Barcelona, unde au participat aproximativ 300 de persoane, o treime faţă de publicul obişnuit. În plus, a fost suspendată conferinţa care urma galei, la care membrii juriului răspundeau întrebărilor presei.

Anul acesta  din juriu au făcut parte  José Manuel Blecua, Fernando Delgado, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs şi Belén López.

„Aquitania era în secolul XII cea mai mare şi mai bogată regiune din Franţa şi ducele de Aquitania era cel mai bogat şi respectat din întreaga creştinătate şi, chiar dacă era vasalul regelui Franţei, monarhul era mai sărac decât ducele”, a spus Eva García. Ea a mărturisit că se simte confortabil cu acest gen, pentru că a mai scris romane cu teme istorice. „Această epocă a fost documentată pentru un roman anterior”, a explicat ea. Acest proces de documentare care a durat în total doi ani şi jumătate.

Acesta este al şaptelea roman al lui Sáenz de Urturi.

Totodată, la ceremonia de joi seară a fost adus un omagiu scriitorului Carlos Ruiz Zafón, care a murit în luna iunie, la vârsta de 55 de ani.