Școala începe peste câteva zile. Cum îi pregătim psihologic pe copii

Copiii vor începe școala de luni, iar specialiștii le recomandă părinților să-i pregătească pentru acest lucru. Foto: digi24.ro

Vacanța este pe terminate, iar de luni copiii din sistemul public de învățământ vor începe școala. Jurnaliștii de la Digi 24 prezintă mai multe recomandări ale specialiștilor care vizează pregătirea elevilor pentru prima zi de școală. Cei care trebuie să facă acest lucru în această ultimă săptămână de vacanță sunt părinții, iar primii care au nevoie de o astfel de pregătire sunt copiii care merg pentru prima oară la școală.

Specialiștii spun că emoţiile primei zi de şcoală pot fi puternice pentru un copil şi se pot manifesta prin insomnie, stres sau anxietate. Reintrarea la ritmul şcolar poate fi dificilă pentru cei mici, mai ales după vacanţa de vară. Pregătirea pentru şcoală trebuie făcută nu cu o oră sau cu câteva ore înainte, nu cu o zi înainte, fără a determina propriului nostru copil nişte anxietăţi „vai ce rău va fi la şcoală”. Trebuie să crească această încredere în propriile forţe, trebuie să-i mărească copilului câmpul de iniţiativă”, spune psihologul Mihaela Săhlean.

Părinţii şi bunicii au metodele lor în pregătirea copiilor pentru prima zi de școală.  „Am început deja să îl trezesc un pic mai devreme, pentru că se trezeşte foarte târziu, la ora 10, uneori şi după ora 10. Azi, de exemplu, am revenit la ora 9, de mâine, la 8 şi jumătate şi tot aşa până în ziua respectiva ca să putem să-l trezim, altfel nu se poate”, spune o bunică. „Chiar azi îi spuneam că la şcoală merg copiii mai mari, nu cei de grădiniţă, cei de grădiniţă sunt mai mici şi trebuie să înveţe lucruri noi. E foarte fericit şi abia aşteaptă”, declară un tată.

Alimentaţia constituie şi ea un factor important. „Din punct de vedere alimentar, trebuie să mergem pe alimente care conţin mult magneziu, care le dau o relaxare nervoasă în mod natural. Orezul, pilafurile cu un pic de carne de pasăre, în special curcanul conţine precursor de serotonină, hormonul care ne dă stare de bine. Încercăm seara să le dăm lactate, ca să aibă un somn liniştit”, este sfatul nutriționistului Lygiei Alexandrescu.

Anul şcolar în sistemul public va începe luni, 9 septembrie.