Școala a început cu 1.180 de grupuri sanitare neconforme. Vezi mesajul premierului Viorica Dăncilă

Foto: realitatea.net

Peste 2,8 milioane de elevi au începul astăzi şcoala în peste 6.200 de unităţi. Potrivit news.ro, datele Ministerului Educaţiei Naţionale arată că 1.180 de şcoli au grupuri sanitare neconforme, fiind alocate 65 de milioane de lei pentru remedierea problemelor în peste 800 de unităţi.

“Pentru mine, ca prim ministru, este important să las în urmă un număr cât mai mare de elevi din mediul rural care să ajungă la facultate şi sunt mândră de această moştenire”, a spus premierul Viorica Dăncilă la festivitatea de deschidere a anului şcolar de la Şcoala Gimnazială din Sântămărie Orlea, judeţul Hunedoara.

Ministerul Educaţiei arată că au fost alocați aproximativ 65 de milioane de lei pentru îmbunătăţirea condiţiilor din 858 de unităţi de învăţământ care funcţionează cu grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă şi fără canalizare.

Conform MEN, în 2017 erau 2.219 astfel de unităţi de învăţământ, în 2018 erau 1.489 de unităţi de învăţământ care funcţionau cu grupuri sanitare neconforme, în timp ce în martie 2019 numărul şcolilor cu grupuri sanitare necorespunzătoare a fost de 1.180.

Pe lângă toate acestea, Consiliul Naţional al Elevilor a iniţiat protestul intitulat ”Doliu pentru educaţie”, în urma publicării Ordinului de ministru prin care elevii care obţin medii mai mici de 5 la Evaluarea Naţională sunt trimişi direct în şcolile profesionale.

Organizaţia susţine că este o măsură nefundamentată care dezavantajează elevii şi anulează eforturile depuse în ultimii ani pentru a creşte prestigiul învăţământului profesional. Astfel, au fost îndemnaţi toţi elevii să poarte o banderolă neagră în prima zi de şcoală.