Schimbările climatice din luna iulie au avut efecte devastatoare pentru Europa

Cercetătorii consideră că în toate regiunile, temperaturile ar fi trebuit să fie cu până la 3 grade Celsius mai scăzute, într-un climat neschimbat. Foto: digi-world.tv

Luna iulie a fost “luna surprizelor” în ceea ce privește clima Europei. Oamenii de știință sunt de părere că valul de căldură din această lună a fost rezultatul impactului oamenilor asupra climei.

Potrivit cotidianului The Guardian, iulie a fost cea mai călduroasă lună din istoria măsurătorilor. Mai mult, luna iunie 2019 a fost cea mai călduroasă lună iunie de până acum. Efectele au fost și sunt devastatoare, exemplu fiind incendiile de vegetație. Acestea încă sunt active în multe țări din nordul Europei și Siberia.

Încălzirea globală a dus la fenomene neîntâlnite, cum ar fi faptul că suprafața înghețată a Groenlandei se topește în timp record. Pe lângă asta, în mai multe zone din centrul și estul Europei a crescut riscul de secetă.

Organizaţia Meteorologică Mondială este de părere că 2015 – 2019 va reprezenta cea mai călduroasă perioadă de cinci ani din istorie. „Iulie a rescris istoria climatică, cu zeci de recorduri de temperatură la nivel local, naţional şi global”, a spus secretarul general al organizaţiei, Petteri Taalas.