24 septembrie 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Schimbările climatice ar putea împinge 216 milioane de oameni să migreze până în 2050

Foto: Profimedia Images

Încălzirea globală ar putea forța până la 216 milioane de oameni să-și părăsească regiunea până în 2050, din cauza lipsei de apă disponibilă sau a producției agricole insuficiente, spune Banca Mondială, estimând că acest fenomen nu este totuși ireversibil, potrivit hotnews.ro.

“Schimbările climatice sunt un motor din ce în ce mai puternic al migrației”, au remarcat experții instituției.

Acest raport îl completează pe primul de acest gen, prezentat în 2018 și axat pe trei regiuni ale lumii: Africa subsahariană, Asia de Sud și America Latină. Instituția a preconizat atunci că vor fi 143 de milioane de „migranți climatici” până în 2050 pentru aceste părți ale lumii în curs de dezvoltare.

De această dată, a adăugat alte trei regiuni: Asia de Est și Pacific, Africa de Nord, precum și partea care cuprinde Europa de Est și Asia Centrală, pentru a dezvolta o „estimare globală” pentru țările sărace, spune Juergen Voegele, vicepreședinte al Băncii Mondiale responsabilă de raport.</strong

Cele 216 de milioane reprezintă „aproape 3% din populația totală” a acestor regiuni, spun autorii raportului.

Numărul ar putea fi însă mai mare în măsura în care Banca Mondială nu ia în considerare migranții din America de Nord, țările bogate din Europa sau chiar din Orientul Mijlociu, unde dezastrele climatice sunt puternice.