Satul cu cei mai mulţi urşi din Europa. „Mi-a fost frică să îmi las copiii afară”

Foto: Mediafax

Localnicii din satul Cuşma, judeţul Bistriţa-Năsăud, sunt terorizaţi de numărul tot mai mare de urși din zonă. Localitatea este situată în zona fondului de vânătoare Dealu Negru unde există cea mai mare concentraţie de urşi bruni din Europa. Potrivit Mediafax, oamenii se tem să îşi mai lase copiii singuri la şcoală.

Sătenii se tem pentru vieţile lor şi ale copiilor lor. Oamenii spun că în ultimele zile au văzut mai mulţi urşi în sat şi unul dintre ei a atacat o gospodărie şi a ucis porcul unui localnic.

„A venit ursu’ sâmbătă noaptea şi a intrat într-un coteţ, unde a omorât un porc. Au lătrat câinii şi au ieşit oamenii din case şi au sunat la 112. După aceea a venit mesaj de avertizare a populaţiei şi ni s-a recomandat să stăm în case, să ne ferim de urs.”, a declarat o localnică.

Conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud avertizează în fiecare an că numărul urşilor este foarte mare. La ultima evaluare din iunie, datele arătau că numărul urşilor din Bistriţa-Năsăud a crescut cu 50 de exemplare într-un an.

Mai mult, conform ultimei evaluări făcute de speciliştii Agenţiei de Protecţie a Mediului, în pădurile din Bistriţa-Năsăud există cel mai mare număr de exemplare de urs brun din Europa. Efectivele evaluate în acest an ajung la 682 de exemplare, în creştere cu 50 faţă de evaluarea de anul trecut.