28 iulie 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Sânziene, la Muzeul Satului – Ateliere, târg de ii şi podoabe. Acces gratuit pentru cei care vin îmbrăcaţi în cămaşă românească

Foto: news.ro

Evenimentul „La porţile soarelui. De Sânziene la Muzeul Satului” va avea loc joi, 24  iunie,  şi în acest fel readuce în atenţie tradiţii şi obiceiuri precum împletirea coroniţei din flori de Sânziene şi aruncarea ei pe casă, dar şi portul unei cămeşi şi descifrarea simbolurilor cusute pe ea.

De fapt, în credinţa populară, Sânzienele erau considerate a fi divinităţi nocturne care plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă şi dansează, fac să rodească ogoarele, înmulţesc animalele şi păsările, lecuiesc bolile şi suferinţele oamenilor. În noaptea când se deschid cerurile, fetele strâng flori de Sânziene şi le pun sub pernă pentru a-şi visa ursitul.

Se spune că în dimineaţa de Sânziene, înainte de răsăritul soarelui, oamenii strângeau buchete de Sânziene pe care le împleteau în coroniţe şi le aruncau pe acoperişul caselor. Se consideră că omul va trăi mult în cazul în care coroniţa rămânea pe casă sau că va muri repede, atunci când coroniţa aluneca spre marginea acoperişului sau cădea de pe acoperiş. Sărbătoarea Sânzienelor marchează mijlocul verii şi este considerat cel mai bun moment  pentru culegerea plantelor de leac. De Sânziene au loc bâlciuri şi iarmaroace. În trecut, acestea erau un bun prilej pentru întâlnirea tinerilor în vederea căsătoriei.

Sărbătoarea din 24 iunie mai este cunoscută în popor şi sub numele de Drăgaica. Tot acum, Biserica Ortodoxă face pomenirea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul. Şi nu în ultimul rând, pe 24 iunie este sărbătorită ia: este Ziua internaţională a Iei începând din 2013, la iniţiativa comunităţii online La Blouse Roumaine.

La evenimentul de la Muzeul Satului din Bucureşti vizitatorii sunt invitați să învețe despre proprietăţile plantelor de leac la un atelier susţinut de ing. Petre Biolan (cu participare pe bază de înscriere, la adresa de e-mail relatii.publice@muzeul-satului.ro) şi vor asista la reconstituirea obiceiurilor de odinioară – pe care oamenii le practicau în  ziua de Sânziene – de Ansamblul Vatra Hărmanului din Braşov.

La ora 14:00, va avea loc vernisajul expoziţiei „Arta cămăşii cu altiţă”, organizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova în România şi cu Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău, în contextul susţinerii şi promovării dosarului „Cămaşa cu altiţă” cu scopul înscrierii lui în Lista Patrimoniului Mondial Imaterial UNESCO.

Programul se va încheia cu un recital de muzică clasică susţinut de soprana Stephanie Radu şi tenorul Alin Stoica, începând cu ora 15:00.

Copii şi adulţi, vor avea ocazia de a participa la atelierul de confecţionat coroniţe din sânziene. Rezervările se fac la adresa de e-mail relatii.publice@muzeul-satului.ro, iar costul este de 25 de lei/ persoană, cu un număr de cel mult 10 participanţi.

De asemenea, cei care vor veni la muzeu îmbrăcaţi în ie/ cămaşă românească vor avea acces gratuit.

Târgul organizat în muzeu aduce laolaltă meşterii populari care vor vinde ii, cămăşi, ştergare, brâie, marame, trăistuţe, opinci, podoabe şi alte accesorii, flori şi produse de sezon.

Evenimentul va avea loc între orele 09:00 şi 19:00.