Salariile vor fi recalculate ? Proiectul de lege nou stârnește dezbateri

    Se pare ca salariile românilor ar urma să fie calculate și plătite în funcție de studiile absolvite, de la muncitori necalificați, la cei cu studii doctorale conorm unui reportaj digi24.

   Această modificare are la bază o lege care în acest moment se află în dezbatare la Senat, urmează  mai apoi  să treacă de votul Camerei Deputaţilor, iar decizia finală să fie promulgată de preşedinte. Proiectul este semnat de 38 de deputați de la mai multe partide și de ministrul Muncii, Marius Budăi.

   Proiectul de lege propune stabilirea unui venit minim în funcție de studiile absolvite după un anumit sistem. Astfel va exista o grila împărțită în 11 categorii  de la muncitori necalificți, la cei cu studii superioare, licență, master și doctorat. De fapt în practică,  salariul minim brut va fi înmulțit cu un coeficent între 1 și 2,8.

    Dacă facem un calcul, ţinâd cont de valoarea salariului mimin brut din prezent, un muncitor necalificat va câştiga 2080 de lei. Muncitorii calificaţi sau absolvenţii de liceu sau şcoală profesională ar ajunge la 2500 de lei. Cel puţin dublu, adică 5200 de lei ar fi salariul brut pentru angajaţii cu studii superioare.

  Cum era de așteptat această propunere legislativă a creat foarte multe controverse. Există voci care spun că este un lucru bun pentru că astfel se face o delimitare clară între cei cu studii superioare și cei care nu dețin o diplomă de facultate. De asemenea este foarte criticată de specialiştii din domeniul economic și al forței de muncă. Aceştia spun că există deja o diferențiere în ceea ce priveşte salariul minim brut în funcție de studii.

    Cristian Păun – analist economic a declarat: „Nu neapărat există o legătură între capacitatea ta de a genera valoare adăugată pentru o afacere şi nivelul tău de educație, nivelul de pregătire. Nu are rost să legăm nivelul de pregătire cu ce ştii tu să faci. Plus că, să fim serioşi, între universități şi între şcoli există diferenţe”.

   Cât despre despre specialitii din domeniul resurselor umane, aflăm că nu au fost consultați în privința legii în nici un fel. Astfel Corina Diaconu – managerul unei companii de recrutare, a afirmat următoarele: „Consider că orice modificări de genul acesta trebuie făcute după consultarea mediului de afaceri. Până la urmă, reprezentanții acestuia ştiu foarte bine care sunt realităţile economice. Măsurile acestea impuse fără a exista o consultare prealabilă vor genera cu siguranţă efecte şi ele nu vor fi mici”.

  Tot Cristian Păun, analist economic trage un semnal de alarmă: „Salariul minim reprezintă un preţ minim pe care statul îl impune pentru cel care cumpără muncă din piaţă și care este antreprenorul. Foarte mult din calitatea muncii, foarte mult din accesibilitatea pieţei muncii va fi diminuată, afectată de o asemenea măsură”.

Sursa foto: Shutterstock