Rusia reduce ponderea dolarului în Fondul suveran de investiţii

Foto: agerpres.ro

Adjunctul ministrului rus de Finanţe, Vladimir Kolychev, a anunțat că Rusia va reduce ponderea dolarului în Fondul său suveran de investiţii şi ia în considerare alte valute, inclusiv yuanul chinezesc, scrie Agerpres. De altfel, Ministerul de Finanţe din Rusia intenţionează să schimbe anul viitor structura valutară a Fondului suveran de investiţii.

Şi oficialii Băncii Centrale a Rusiei au anunţat recent că instituţia a schimbat în ultimul an structura rezervelor de stat, în conformitate cu riscurile cu care consideră că se confruntă ţara. Din acest motiv, Banca Centrală a redus substanţial ponderea dolarilor SUA în rezervele ruseşti, a explicat recent adjunctul guvernatorului Băncii Centrale a Rusiei, Ksenia Yudaeva.

După ce Washingtonul a impus anul trecut noi sancţiuni Rusiei, ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov, declara că dolarul nu mai este un instrument demn de încredere pentru plăţile în comerţul internaţional. Oficialul rus şi-a exprimat dubiile că recunoaşterea internaţională a monedei SUA este demnă de încredere şi a declarat că “nu exclude” posibilitatea trecerii la alte valute în comerţul cu ţiţei.