Rusia inaugurează primul gazoduct spre China

Foto: hotnews.ro

Rusia va inaugura astăzi primul său gazoduct spre China, acesta fiind unul dintre cele trei mari gazoducte destinate să îi consolideze poziţia de cel mai mare exportator mondial de gaze naturale, transmite AFP, citată de Agerpres.

Beijingul a devenit un partener strategic pentru Moscova, care îşi diversifică pieţele de export, în condiţiile în care în prezent exporturile ruseşti de gaze naturale merg în special în Europa.

Gazoductul poartă denumirea de „Power of Siberia” și are o lungime de peste 2.000 de kilometri. Acesta va conecta zăcămintele de gaze naturale din Siberia orientată de frontiera ruso-chineză

La rândul său, China urmează să finalizeze în 2022-2023 un gazoduct care va face legătura între frontiera cu Rusia şi metropola Shanghai. Preşedinţii Vladimir Putin şi Xi Jinping vor participa la o videoconferinţă organizată cu prilejul inaugurării acestui gazoduct care concretizează dorinţa Rusiei de a se apropia de Asia pe fondul tensiunilor dintre Moscova şi UE.

Noul gazoduct este însoţit de un uriaş contract de aprovizionare de gaze, semnat în luna mai 2014 de grupul rus Gazprom şi concernul chinez CNPC, şi a cărui valoare este estimată la peste 400 de miliarde de dolari pe 30 de ani.