Rusia, condamnată de CEDO la plata a peste 120.000 de euro pentru încălcarea dreptului la educație

Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol. Foto: Mediafax

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Rusia la plata sumei de 126.000 de euro ca prejudicii morale şi a 5.000 de euro cheltuieli de reprezentare către profesorii, elevii şi părinţii a patru şcoli cu predare în limba română din Transnistria, potrivit Mediafax.

„Reclamanţii sunt profesori, angajaţi, elevi şi părinţi a patru şcoli cu predare în grafie latină în regiunea transnistreană: Liceul Teoretic Lucian Blaga din Tiraspol, Liceul Teoretic Mihai Eminescu din Dubăsari, Liceul Teoretic Ştefan cel Mare din Grigoriopol şi Gimnaziul din satul Corjova, raionul Dubăsari”, se precizează într-un comunicat al Asociației Promo-LEX.

CEDO a constatat mai multe probleme, printre care violarea dreptului la instruire, la respectarea vieţii private şi de familie, dar şi a dreptului la libertate şi siguranţă de către guvernul rus, care susţine regimul separatist de la Tiraspol.

În comunicatul transmis, se aminteşte că, în luna februarie 2014, directorul Liceului Teoretic Lucian Blaga din Tiraspol, Ion Iovcev, contabila şi şoferul acestei instituţii de învăţământ au fost reținuți de către poliția transnistreană, iar ulterior au fost arestați. Ei au fost învinuiţi de contrabandă cu mijloace băneşti, când încercau să treacă aşa-zisa „vamă” (între Republica Moldova şi Transnistria) cu salariile plătite de Chişinău profesorilor şcolii respective.