Romsilva: incendiile de pădure s-au înmulțit alarmant!

Proprietarii de terenuri din apropierea pădurilor, obişnuiesc să îşi igienizeze zonele agricole prin incendierea miriştilor. Astfel, cresc riscurile producerii unor incendii, care se pot extinde rapid şi la păduri. Foto: romania-actualitati.ro

Incendiile de vegetație sunt din ce în ce mai dese. Din 2014 și până în prezent au fost înregistrate 1.234 de incendii în pădurile administrate de Romsilva. Potrivit agerpres.ro, cauza a 956 dintre acestea a fost focul lăsat nesupravegheat în terenurile agricole, păşunile sau fâneţele situate lângă păduri. Mai mult, 24 au fost declanşate de factori naturali, precum trăsnetele, iar 4 incendii au fost provocate intenţionat.

Efectele acestor incendii au fost devastatoare. Au fost afectate peste 7.000 hectare de pădure. Suprafeţele afectate în anii trecuţi de incendiile de pădure s-au refăcut în totalitate prin munca depusă de silvicultori. “Pentru siguranţa pădurii, care este a noastră, a tuturor, rugăm proprietarii terenurilor agricole limitrofe fondului forestier şi turiştii care aleg să petreacă timpul liber în natură să ia măsuri preventive, să nu lase focul nesupravegheat şi să urmeze toate instrucţiunile specialiştilor pentru a evita declanşarea incendiilor de pădure”,  a spus directorul general Romsilva, Gheorghe Mihăilescu.

Romsilva colaborează în permanență cu Inspectoratul Naţional pentru Situaţii de Urgentă precum şi cu Garda Naţională de Mediu, pentru a preveni declanșarea incendiilor, dar și pentru a interveni în cazul în care incendiul a fost produs.