Romsilva cere specialiștilor să evalueze modul cum sunt administrate pădurile UNESCO

Parcul Natural Cozia are păduri care sunt administrate de Romsilva (foto: cronicaromana.net)

Romsilva invită specialiştii să evalueze modul în care sunt administrate pădurile UNESCO aflate în proprietatea statului român. Potrivit news.ro, invitațiile au fost trimise experților Comisiei Comune ai Centrului pentru patrimoniul mondial al UNESCO şi specialiştilor în monitorizare reactivă ai Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii. Aceștia ar trebui să analizeze modul în care sunt respectate regulile administrative a obiectivelor sitului UNESCO, ”Pădurile seculare şi virgine de fag din Carpaţi şi alte regiuni ale Europei”.

Inițiativa Romsilva a venit  în urma unor informații apărute în spațiul public, care vizau anumite îngrijorări exprimate în timpul celei de-a 43-a sesiuni a Comitetului patrimoniului mondial al UNESCO. ”Menţionăm că Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a furnizat de fiecare dată, prompt şi detaliat, toate informaţiile solicitate de partenerii internaţionali ai proiectului Pădurile seculare şi virgine de fag din Carpaţi şi alte regiuni ale Europei”, se precizează într-un comunicat al Romsilva.

În 2017, România a înscris opt situri în lista patrimoniului mondial natural al UNESCO ”Pădurile seculare şi virgine de fag din Carpaţi şi alte regiuni ale Europei”, cu o suprafaţă totală de aproximativ 23.982,77 hectare, dintr-un total de 92.023,24 hectare, înscrise de unsprezece state la nivel european.

Potrivit Romsilva, şapte din cele opt situri UNESCO sunt păduri care se află în proprietatea statului şi  care sunt administrate de Regia Naţională a Pădurilor.

În prezent, Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare fond forestier aflate în proprietatea  statului şi 22 de parcuri naţionale şi naturale cu o suprafaţă de 850.000 de hectare.