România va achiziționa drone pentru misiuni de cercetare și luptă

Foto: qmagazine.ro

De anul viitor, Armata României va achiziționa drone, atât pentru misiuni de cercetare, cât şi pentru luptă, potrivit dcnews.ro.

Primele drone vor fi de nivel tactic şi vor fi achiziţionate din bugetul destinat Apărării de 2% din Produsul Intern Brut, a declarat şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă.

“Făcând din nou apel la valoarea resursei financiare de care dispunem şi prioritizarea nevoilor, segmentul acesta de drone urmează să înceapă a fi finanţat şi achiziţionate pentru integrare în sistemul întrunit al Armatei Române. Programele de achiziţie urmează să înceapă în 2020 pentru o parte mai puţin semnificativă şi din 2021 sunt prevăzute linii de bugetare pentru drone care să poată să conteze”, a spus generalul Ciucă.

Mai mult, și generalul Virgil Bălăceanu a subliniat care este importanța achiziției de avioane fără pilot (UAV). Acesta a arătat importanța unei flotile de UAV, aparate ce pot fi folosite atât pentru cercetare cât și pentru misiuni de lovire și care sunt „extrem de utilizate și absolut necesare în tot ceea ce înseamnă o acțiune militară modernă”.