România suspendă temporar exportul paralel de citostatice și imunosupresoare

Ministerul Sănătății a decis să suspende temporar, pentru 6 luni, exportul paralel de citostatice și imunosupresoare vitale pentru pacienții bolnavi de cancer sau care au suferit un transplant și care sunt insuficiente pe piața din România. Anunțul a venit de la ministrul Sănătății, Sorina Pintea, care a precizat că până la 31 martie 2020 125 de citostatice și 47 de imunosupresoare nu vor mai putea fi distribuite în afara României, scrie hotnews.ro.

Motivul pentru care Ministerul Sănătății a luat această măsură este că unele firme retrag medicamentele de pe piața românească, unde acestea sunt mai ieftine și preferă să le vândă în alte țări, pentru un preț mai bun.

Ministerul Sănătății a elaborat un proiect de Ordin în acest sens, ce urmează să fie pus în dezbatere publică. Ministrul Sorina Pintea susține că actul normativ va fi, mai mult ca sigur, aprobat. Pintea a mai precizat că măsura a fost recomandată de Agenția Națională a Medicamentului și că “vom respecta toți pașii, vom notifica Comisia Europeană și vom argumenta”.