România poate deveni principalul producător de gaze din UE

Foto: cotidianul.ro

România are oportunitatea să devină cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană. Potrivit Agerpres, investitorii au semnale pozitive din partea autorităţilor române începând cu luna septembrie, când au fost demarate discuţii pentru modificarea Legii offshore şi liberalizarea pieţei gazelor.

“În acest an, ca urmare a ordonanţelor 114 şi 19, vedem un declin al investiţiilor în upstream în producţia de gaze, am văzut o creştere a preţurilor, o creştere a importurilor şi o scădere a securităţii în aprovizionare. A fost o situaţie foarte dificilă pentru industrie, să corecteze efecte negative ale ordonanţei 114”, a spus Franck Neel, preşedintele Federaţiei Patronale de Petrom şi Gaze (FPPG).

Acesta este şi membru al directoratului OMV Petrom, companie care, alături de americanii de la ExxonMobil, explorează zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră.

Neel a amintit că, pentru demararea investiţiilor în Marea Neagră, este nevoie de stabilitate în reglementările fiscale, de piaţă liberă, precum şi de definirea şi protejarea consumatorilor vulnerabili.

Un important pas îl reprezintă intenţia autorităţilor române de a modifica Legea offshore şi OUG 114/2018, iar OMV Petrom rămâne dornică să dezvolte proiectul Neptun din Marea Neagră.