România pierde pădurile seculare. Asociațiile de mediu, plândere la Bruxelles

Foto: opiniatimisoarei.ro

Tăierile masive ale pădurilor, fără evaluarea impactului, inclusiv pe cele protejate de lege, duc la sancționarea României de către Uniunea Europeană. Potrivit stirileprotv.ro, asociaţiile de mediu au făcut o plângere în acest sens la Bruxelles, după ce, potrivit activiştilor, autorităţile au încercat să îi păcălească ani în şir.

Mai mult, aceştia solicită schimbarea legislaţiei pentru ca zonele forestiere să fie protejate mai bine. Activiștii de mediu spun că au încercat aproape 15 ani să convingă autorităţile din România să introducă mii de hectare în registrul pădurilor virgine.

În munţii Făgăraş, hectare întregi de pădure au fost tăiate. Din fericire, încă există păduri care mai pot fi salvate.

“Boia Mică este una din cele mai frumoase din toată Europa. Printre ultimele din Europa. Sunt aproape 1000 ha neprotejate. Pentru a proteja pădurile, am creat şi o hartă a pădurilor folosind imagini de spionaj ale armatei SUA”, a spus Matthias Schickhofer, coordonatorul raportului despre pădurile virgine româneşti.

Pădurile României se întind pe aproximativ 7 milioane de hectare. Cele în care s-a intervenit minor, spre exemplu parcurile naturale sau siturile Natura 2000, se întind pe o jumătate de milion de hectare. Puţin peste 100 de mii de hectare sunt intacte, potenţial virgine. Însă numai 30 de mii sunt declarate oficial.