România, pe locul 3 în Europa la incidența cazurilor noi de coronavirus

Foto: gandul.ro

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentatul României la OMS a dat un avertizează asupra creșterii îngrijorătoare a numărului de cazuri de Covid-19 în ultimele săptămâni, România a ajuns pe locul 3 în Europa privind incidența cumulată a noilor cazuri de coronavirus la 100.000 de locuitori, potrivit stirileprotv.ro.

“Este vorba despre un indicator care este luat în considerare la nivelul Comisiei Europene, care apreciază gravitatea situației într-o țară membră a UE. Acest indicator se numește incidență cumulată și se referă la numărul de cazuri la 100.000 de locuitori înregistrat într-un interval de 14 zile. România se află pe locul 3, după Suedia și Portugalia. O concluzie este că trebuie să facem un efort individual ca să avem un răspuns colectiv”, a declarat Rafila, la un post de televiziune.

Rafila a oferit și o explicație asupra numărului mare de cazuri noi ce s-au înregistrat joi, 25 iunie, respectiv 460 de cazuri,un număr record pentru ultimele 2 luni. “Numărul de teste nu este un număr programat, ci este corelat cu numărul de probe care se recoltează la diverse unități medicale. Noi nu avem de unde să știm câte persoane se prezintă la recoltare, câte sunt simptomatice. Există o singură explicație (n.r. – a numărului mare de cazuri): din cauza faptului că a fost foarte multe persoane simptomatice care au ajuns și au fost testate, respectiv vreo 12.500, avem un număr de 460 de cazuri noi, și ce ne interesează este procentul. Întotdeauna să vă uitați la procentul de cazuri pozitive din totalul de teste. Dacă acum 3-4 săptămâni eram la 1.5%, acum am ajuns la 3-4%. Acum este clar că este vorba despre o creștere semnificativă a numărului de cazuri noi”, a declarat Alexandru Rafila, la un post de televiziune.