România „înghițită” de gunoiul imobiliar. Construcțiile au poluat hectare întregi de teren

Deșeuri surprinse în zona Pallady, din Capitală, o zonă plină de șantiere în lucru.

România produce anual peste 300 de milioane de tone de deşeuri, atât menajere, cât şi din construcţii. Un lucru grav este că primăriile nu țin pasul cu strângerea mizeriei, molozul fiind cea mai mare problemă.

Din nefericire, am ajuns să trăim în era spaţiilor verzi sufocate de resturile produse din construcţii. Potrivit stirileprotv.ro, din anul 2006 şi până în prezent, în România s-au ridicat peste 500.000 de locuinţe noi.

Rezultatul este extrem de evident: mii de hectare de teren acoperite ilegal cu moloz. Cele 50 de gropi de gunoi, autorizate în întreaga ţară, au preluat doar o parte din cantitatea deşeurilor produsă de şantiere.

Dacă dezvoltatorii imobiliari ar respecta legea şi ar apela la firmele de salubritate, ilegalităţile de acest gen nu ar mai avea loc. Din păcate, contractele de salubritate sunt bifate doar în acte, iar dezvoltatorii apelează la anumiți „cărăuși” care lucrează fără autorizație.

Astfel, se explică de ce la verificări ies la iveală puţine nereguli. Anul acesta, de exemplu, Garda de Mediu a amendat doar 44 de constructori, care n-au putut face dovada că transportă molozul la o groapă de gunoi. Amenzile totale, în cuantum de 257 mii de lei, nu au rezolvat deloc problema.

Dezastrul ecologic există deoarece autoritățile au scăpat total de sub control piața construcțiilor. Oamenii au ajuns să fie nevoiți să trăiască în vile și blocuri noi, dar înconjurați de deșeuri.

Foto: stirileprotv.ro