România în pericol! Un vulcan ar putea erupe oricând

Masivul vulcanic Ciomatu din Muntii Harghitei are potentialul de a se reactiva, in ciuda faptului ca este stins de peste 30.000 de ani. Foto: opiniatimisoarei.ro

Un grup de experți avertizează că un vulcan ar putea erupe în România.  Această posibilitate a apărut după ce mai mulţi cercetători  au realizat un studiu despre vulcanii consideraţi stinşi în Europa. Ei susțin că pericolul vine de la lava fierbe sub lacul Sf. Ana, acolo vulcanul se poate reactiva oricând, potrivit observatortv.ro.

Din studiul specialiștilor reiese faptul că Masivul Ciomatu-Puturosu din Carpații Orientali poate redeveni un vulcan activ, informează smithsonianmag.com, citat de Libertatea. Potrivit estimărilor, sub Lacul Sfânta Ana, singurul lac de origine vulcanică din estul Europei, s-ar afla o cameră magmatică în care ar fi între 20 și 60 de kilometri cubi de lavă.

Până acum se credea că Masivul Ciomatu-Puturosu este un vulcan stins în craterul căruia s-a format Lacul Sfânta Ana, un obiectiv turistic important în zona Harghita. Ultima dată, vulcanul ar fi erupt acum aproximativ 30.000 de ani. Totuși  există estimări potrivit cărora ultima erupție ar fi avut loc mult mai recent, acum 9.800 de ani.