17 ianuarie 2022

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

România, cea mai afectată țară din UE de incendiile de vegetație

Foto: Facebook ISU Hunedoara

România a fost cea mai afectată țară din Uniunea Europeană de incendiile de pădure, potrivit unui raport al Comisiei Europene pentru anul 2020, preluat de digi24.ro.

În 2020 incendiile au distrus suprafețe extinse de teren în Europa. Astfel, aproximativ 340.000 de hectare au ars în UE în 2020, o suprafață cu 30% mai mare decât Luxemburgul.

Situația este și mai gravă în sezonul incendiilor forestiere din 2021. Până la momentul publicării acestui raport, au ars aproape 0,5 milioane de hectare, 61% dintre acestea fiind păduri a căror regenerare va dura mulți ani. Aproximativ 25% dintre zonele care au ars în Europa se aflau în interiorul siturilor „Natura 2000”.

Conform CE, de la an la an, schimbările climatice sunt și ele tot mai prezente.

Anul acesta, aproximativ 130.000 de hectare au ars până în iunie, luna care marchează debutul tradițional al sezonului incendiilor.

Incendiile au început să nu mai afecteze doar statele sudice, ci devin o amenințare tot mai mare și pentru Europa Centrală și de Nord. Peste nouă din 10 incendii din UE sunt provocate de acțiuni umane.

Din raportul pe 2020 despre incendiile forestiere reiese că România a fost țara cea mai afectată, urmată de Portugalia, Spania și Italia, după cum se indică în raportarea națională. De asemenea, ca și în 2019, România a însumat din nou aproape jumătate din suprafața distrusă de incendii în cadrul siturilor „Natura 2000”, cea mai mare suprafață situându-se în Rezervația Biosferei Delta Dunării.

Totodată, raportul arată că în sezonul incendiilor 2020 și-au pierdut viața mai mulți oameni decât în 2019.

Print Friendly, PDF & Email