România a avut cele mai puține deşeuri municipale generate în 2017 din UE

Românii produc cele mai puţine deşeuri municipale pe cap de locuitor din UE. Foto: economica.net

Potrivit datelor publicate de Eurostat o persoană din România se estimează a fi generat o cantitate de 272 de kilograme de deşeuri municipale în anul 2017.

Cantitatea de deșeuri municipale generate, pe persoană, în Uniunea Europeană (UE) în 2017 este estimată la 486 kg. Această cifră este neschimbată față de 2016 și este cu 7% sub vârful de 525 kg de persoană în 2002.

Trei state membre au generat mai puțin de 350 kg de deșeuri municipale per persoană în 2017: România cu 272 kg de persoană, Polonia cu 315 kg de persoană și Cehia cu 344 kg de persoană.

Țările Uniunii Europene care au generat cele mai multe deșeuri municipale pe cap de persoană au fost Danemarca cu 781 kg, Cipru cu 673 kg și Germania cu o cantitate estimtă de 633 kg.

Deșeurile municipale reprezintă doar aproximativ 10% din totalul deșeurilor generate în comparație cu datele raportate în conformitate cu Regulamentul privind statisticile deșeurilor. Foto: environ.ro

În calitate de stat membru al Uniunii Europene, România are de îndeplinit, până în 2020, conform directivelor europene, următoarele obiective: minimum 50% rată de reutilizare şi reciclare din masa totală a cantităţilor de deşeuri (hârtie, metal, plastic şi sticlă), minimum 70% nivel de pregătire pentru reutilizare, reciclare şi alte operaţiuni de valorificare materială de minimum 70% din masa cantităţilor de deşeuri ne-periculoase provenite din activităţi de construcţie şi demolări, 60% valorificare a deşeurilor de ambalaje din total ambalaje introduse pe piaţa naţională. Pentru deşeuri electronice (DEEE-urile) cantitatea ce trebuie colectată este de 4 kg/ locuitor, iar în ceea ce privește bio-deşeurile, acestea trebuie colectate separat în vederea compostării și fermentării acestora.