Ritmul alert cu care planeta pierde gheață se înscrie în cele mai pesimiste scenarii

Foto: Getty Images

Gheața se topește într-un ritm din ce în ce mai accelerat și în aproape toate zonele lumii, iar viteza cu care planeta pierde gheață se înscrie în cele mai pesimiste scenarii ale Comisiei Interguvernamentale pentru schimbări climatice, potrivit digi24.ro.

Într-un nou articol științific, publicat în jurnalul „The Cryosphere”, se arată că planeta a pierdut în jur de 28 de trilioane de tone de gheață în perioada dintre 1994 și 2017, o cantitate despre care autorii spun că ar fi suficientă pentru a acoperi Marea Britanie cu o calotă glaciară groasă de 100 de metri.

În jur de două treimi din această cantitate s-a topit din cauza încălzirii atmosferei, în timp ce restul a dispărut ca urmare a încălzirii oceanelor.

Cantitatea cea mai mare de gheață s-a pierdut ca urmare a topirii ghețarilor plutitori din regiunile polare, iar efectul acestor pierderi devine exponențial, pentru că în absența ghețarilor, radiația solară nu mai este reflectată în apoi în spațiu.

Concluziile raportului:

  • Cei mai calzi 6 ani înregistrați vreodată au fost ultimii, din 2014 până în prezent.
  • 2019 a fost printre cei mai calzi 3 ani de când se fac înregistrări meteorologice, din mijlocul secolului al XIX-lea.
  • Temperaturiile medii de la suprafața oceanului au fost în 2019 pe locul 2, ele fiind mai mari doar în 2016
  • Nivelul apelor mărilor și oceanelor a crescut din nou. El crește de opt ani, consecutiv.
  • 2019 a fost al doilea cel mai cald an în zona arctică în ultimii 120 de ani, devansat doar de anul 2016. În Antarctica, 2019 a fost al doilea cel mai cald an din 1979.
  • Ghețarii continuă să se topească cu o viteză alarmantă pentru al 32-lea an consecutiv.

Raportul pe anul 2020 urmează să fie redactat și publicat în lunile următoare.