26 iunie 2022

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Războiul ucide delfinii. Într-o singură zi, 26 de delfini au fost găsiți morți în Deltă

Foto: GettyImages

Războiul din Ucraina afectează și mamiferele din apele teritoriale ale țării noastre. În ultimele zile, 63 de delfini au fost găsiți eșuați pe litoralul românesc. Iar în apropierea Sulinei au fost descoperite zeci de astfel de cazuri într-o singură zi. Specialiștii sunt îngrijorați: sunt cele mai multe eșuări din ultimii 20 de ani, potrivit digi24.ro.

Astfel de imagini au fost tot mai des întâlnite în ultima perioadă pe plajele de la malul Mării Negre. În judeţul Tulcea, de exemplu, în numai o zi au fost găsiți 26 de delfini eşuați pe plajă.

Marian Paiu – ecolog: Sunt cifre îngrijorătoare pentru că în baza noastră de date, dacă ne uităm pentru ultimii 12 ani, spre exemplu, e cel mai mare număr de eşuări înregistrat în perioada ianuarie-mai şi, dacă mergem mai în urmă în datele statistice care există la nivel national, chiar şi pentru ultimii 20 de ani.

Specialiștii pun numărul mare al mamiferelor eșuate pe seama poluării fonice de la navele de război.

Astfel, delfinii nu îşi mai pot prinde hrana şi nici nu se mai pot orienta în spaţiu. În cazul în care unda este foarte puternică se poate ajunge la hemoragii şi inclusiv la deces.

Probleme mari din acest punct de vedere sunt și pe plajele din Turcia. De când a început războiul, în ultimele două luni şi jumătate, peste 80 de delfini au fost găsiti morţi pe coasta turcească a Mării Negre. Cercetătorii spun că mamiferele fac parte dintr-o specie care în mod normal nu se prinde în plasele pescăreşti şi decesul a survenit, cel mai probabil de la zgomotele puternice care se aud acum în zona Ucrainei.

Print Friendly, PDF & Email