Raportul MCV pentru România, cel mai dur din ultimii 10 ani

Foto: news.ro

Experții Comisiei Europene notează că lupta anticorupție a scăzut dramatic, iar activitatea DNA este într-un declin semnificativ, arată un prim draft. Raportul final va fi făcut public în această după-amiază, potrivit digi24.ro.

Nota critică a raportului privind starea Justiției din România era cumva previzibilă, în contextul în care conflictele din interiorul sistemului judiciar s-au întețit atât în cadrul CSM, cât și între conducerea instituției, asigurată de Lia Savonea, și cea a Ministerului Justiției, în persoana ministrului demis Ana Birchall.

CSM are parte de critici pentru că nu există colaborare în interiorul instituției. A fost remarcată și descreșterea activității DNA, iar în acest context lupta împotriva corupției a cunoscut o scădere dramatică.

Mai mult, în raport se face referire și la Secția de investigare a infracțiunilor din justiție. Instituția a fost înființată fără a exista o consultare cu actorii din sistem și nu s-a ținut cont de recomandările Comisiei de la Veneția în privința acesteia.

MCV a formulat mai multe recomandări în ultimul raport, printre care suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiției și a ordonanțelor de urgență ulterioare sau revizuirea legilor justiției ținând seama pe deplin atât de recomandările formulate în cadrul MCV, cât și de cele formulate de Comisia de la Veneția și de Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO).