Q Magazine: Fraude cu deșeuri. Fost senator PSD cu mâinile murdare

Foto: qmagazine.ro

Firma SUPERCOM, deținută de Ilie Ciuclea, fost senator PSD, este acuzată că transportă ilicit deșeurile colectate din sectorul 2 al Capitalei, și că le aruncă pe câmpurile din județul Ilfov și din județul Călărași, dezvăluie revista Q Magazine.

Locuitorii din zonă nu vor să fie vecini cu tomberonul de gunoi al Bucureștiului, să trăiască printre resturile casnice și zemurile multicolore de gunoaie și nămol care le pot distruge viața și sănătatea.

Cazul a ajuns în atenția Gărzii de Mediu.

În urma mai multor sesizări primite la redacție de la organizații de mediu și reprezentanții societății civile, reporterii Q Magazine au descoperit un caz flagrant de încălcare a legii în domeniul transportului și gestionării deșeurilor.

Mașinile firmei SUPERCOM, care deține contractul de ridicare a gunoiului în sectorul 2 al Bucureștiului, transportă ilicit tone întregi de deșeuri atât la instalații improvizate în satul Sindrilița, comuna Găneasa din Județul Ilfov cât și în satul Ulmeni, comuna Ulmeni, şos Olteniţei nr. 41. Mare parte din acestea ajung pe câmpurile din jurul celor două localități.

Fapta este de gravitate maximă pentru că pune în pericol sănătatea populației din aceste comunități, contaminând zona cu factori de mediu periculoși și dăunători.

Conducerea SUPERCOM este bănuită că a decis să se folosească de două contracte fictive cu societatea Tekko Logistic Industry S.R.L, cu sediul în Șindrilița, com. Găneasa, jud. Ilfov deținătoarea unui punct de lucru pe câmpurile din satul Șindrilița, comuna Găneasa, respectiv societatea Utiltrailer S.R.L., cu sediul în jud. Călărași, com. Ulmeni, sat Ulmeni, șos. Olteniței nr. 41, care deține un punct de lucru în sat Ulmeni, com. Ulmeni, jud. Călărași.

Conform unor declarații obținute de reporterii Q Magazine, șoferii SUPERCOM recunosc atât schimbarea destinației și transportul ilicit a unei părți din deșeurile menajere colectate de pe raza sectorului 2 cât și transportul mascat al acestora de la un punct de stocare ilegal al deșeurilor din str. Gherghiței nr. 23C, București, la punctul de lucru din Șindrilița al societății Tekko, cât și la societatea Utiltrailer din sat Ulmeni, com. Ulmeni, jud. Călărași.

Între cele două puncte de transfer nu există capacități de tratare a deșeurilor sau instalații specifice de epurare a levigatului la capacitatea necesară tratării acestor cantități mari.

Destinația finală a acestora sunt, de fapt, câmpurile din împrejurimile satului Șindrilița, comuna Găneasa şi din împrejurimile satului Ulmeni, zona apropiată de Dunăre.

Deșeurile, fiind în amestec, sunt purtătoare de levigat care infestează puternic pânza freatică, iar acest lichid contaminat cu substanțe periculoase ajunge în sol, în fântânile gospodăriilor din jur, în culturile de legume și cereale din zonă, putând pune în pericol viața oamenilor.

Organizațiile de mediu și reprezentanții societății civile au reacționat dur, aceștia acuzând compania SUPERCOM de atentat la sănătatea publică a cetățenilor, de fraudarea raportărilor privind trasabilitatea deșeurilor, dar și de fraude în sectorul fiscalității și a plăților către Agenția Fondului de Mediu.

Responsabilitatea pentru acest caz grav de transport ilicit de deșeuri revine și Primăriei sectorului 2, care avea obligația să le gestioneze în conformitate cu legea și să urmărească dacă firma căreia i-a încredințat colectarea respectă prevederile legale și clauzele contractuale.

În această caracatiță a deșeurilor din sectorul 2 al Bucureștiului au apărut doi actori noi care contribuie decisiv la fenomenul periculos și ilicit al gestionarii gunoaielor.
Este vorba de societatea 3r green deținută de Dobrescu Florin Ștefan din Chiajna unde se balotează și se încarcă în camioane mari deșeurile aduse de Supercom cu autogunoierele mici și societatea Cassano metal deținută de Păun George Mircea care transportă împreună cu Supercom deșeurile către Utiltrailer SRL din Călărași deținută de Păun Benonie Victoraș.

Și pentru a avea o imagine completă a acestei rețele de trafic ilicit de deșeuri una dintre șefele Agenției de Protecție a Mediului Călărași are numele tot de Păun respectiv Maria Păun și este șef serviciu reglementări din cadrul agenției, eliberând prin încălcarea flagrantă a legii autorizația de mediu pentru Utiltrans SRL din Ulmeni,  Călărași.

Importante în descoperirea și dovedirea infracțiunilor acestei rețele de transport ilicit al deșeurilor din sectorul 2 al Bucureștiului sunt probele obținute în mod legal care vor ramâne valabile fără a putea fi contestate .

Un mijloc important de probă în dovedirea fraudelor, a transportului ilicit al deșeurilor, a infracțiunilor de mediu, a contaminării solului, a apelor de suprafață și a pânzei freatice este cantitatea imensă de gunoi în amestec care generează levigat ascuns atât în locația Supercom din str. Gherghiței într-o hală improvizată, la sediul 3r green SRL din localitatea Rudeni oraș Chitila str. Fortului nr 31 într-o hală improprie de rumeguș cât și la Utiltrans SRL din sat Ulmeni Călărași, depozitată direct pe sol .

Văzând pericolul mobilizării autoritatilor de mediu, sanitar -veterinare a poliției județelor Ilfov și Călărași dar și a inspectorilor antifraudă membrii rețelei de transport ilicit de deșeuri doresc cu disperare să scape cât mai repede de această proba urât mirositoare care ar putea duce la descoperirea lanțului abuziv și ilegal cu ramificații până în sfera unor oameni politici importanți și a unor funcționari publici de rang înalt dar și în sfera unor sume imense de bani publici tot mai vânați în ultima perioadă, atât de oameni de afaceri imorali din sfera gestionării deșeurilor cât și de funcționarii publici corupți a căror integritate și etică profesională sunt inexistente.

Camioanele care transportă ilicit deșeurile sunt următoarele:

CL 21 AAV REMORCA – IL 80 VLA

GR 22 BIO REMORCA – CL 32 AAV

CL 41 AAV REMORCA – IL 78 VLA

CL 25 AAV REMORCA – CL 33 AAV

CL 46 AAV

CL 45 AAV