PSD și ALDE îl amenință pe Ludovic Orban cu o sesizare la CCR

Foto: hotnews.ro

Liderii PSD și ALDE, Marcel Ciolacu și Călin Popescu Tăriceanu, au declarat la Antena 3 că vor sesiza Curtea Constituțională în cazul în care premierul Ludovic Orban va refuza să se prezinte în faţa Parlamentului pentru a prezenta măsurile adoptate pe durata stării de urgenţă, scrie stiripesurse.ro.

„Este abuz în serviciu faptul că dânsul sfidează Parlamentul. Mă mir ca un asemenea personaj este premier și vine cu o asemenea atitudine față de Parlament. O să facem o invitație scrisă, o să facem și sesizare la CCR pentru că o Hotarare a Parlamentului este lege”, a spus Marcel Ciolacu.

,,Premierul are o singură obligaţie: să vină în faţă Parlamentului şi să prezinte raportul care i-a fost solicitat. Bineînţeles, în lumina obligaţiilor constituţionale extrem de clare, Executivul trebuie să vină să se prezinte în faţă Parlamentului pentru că Parlamentul i-a acordat votul de încredere, atât premierului, cât şi Cabinetului pe care l-a condus. Deci, această obligație nu se discută. Dacă premierul va refuză pentru diferite motive să se prezinte în faţă Parlamentului, atunci suntem în situaţia unui conflict interinstituţional, un conflict constituţional, şi noi vom sesiza Curtea Constituţională”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Premierul Ludovic Orban a spus astăzi că, dacă va fi invitat la Parlament printr-o procedură parlamentară sau constituţională, cu siguranţă va merge pentru a prezenta măsurile luate de Guvern în această perioadă. Orban a mai precizat că, deocamdată, parlamentarii stau acasă și ,,nasc tot felul de iniţiative legislative în izolare fără un context foarte serios”.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a solicitat prezența premierului Ludovic Orban în Parlament pe 28 aprilie pentru a prezenta un raport referitor la măsurile pentru combaterea epidemiei de coronavirus şi motivele care stau la baza lor.