Protest inedit în Hawaii! Vezi de ce sunt furioși localnicii

Sute de persoane protestează în Hawaii faţă de construirea unui telescop pe un munte sacru. Foto: apnews.com

Sute de protestatari au blocat un drum care duce spre un telescop masiv de pe Mauna Kea, cel mai înalt munte din Hawaii, SUA, relatează CNN. Protestul are loc în contextul în care construirea telescopului urma să înceapă pe munte.

În mai multe postări pe Twitter, guvernatorul din Hawaii, David Ige, a precizat  că drumul este „închis până la noi informaţii”. El a făcut apel la şoferi „să conducă cu grijă şi să încetinească” în zonă.

Protestatarii, care au plasat corturi şi toalete mobile la faţa locului, sunt determinaţi să facă orice este nevoie pentru a opri construcţia unui nou telescop. Foto: Twitter

Timp de mai mulţi ani, grupări din Hawaii s-au opus construirii telescopului Thirty-Meter la vârful Mauna Kea. Și asta pentru că ei consideră muntele ca fiind sacru. Proiectul va dura până în 2027.O tactică similară a protestatarilor a funcţionat în 2015, data iniţială a începerii construcţiei.

Mai multe telescoape se află de pe munte. Însă protestatarii, care au plasat corturi şi toalete mobile la faţa locului, sunt determinaţi să facă orice este nevoie pentru a opri construcţia unui nou telescop.

Muntele are o înălţime de  peste 4.000 de metri, iar locuitorii din Hawaii susțin că vârful este cel mai sacru pământ din întreaga zonă a Pacificului. Și asta pentru că ar fi fost creat de zei ca un loc în care oamenii pot începe călătoria către rai, mulţi dintre strămoşii hawaienilor fiind îngropaţi pe Mauna Kea.