5 februarie 2023

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Proiect pentru o pârtie de schi la Deda după obţinerea statutului de staţiune turistică de interes local

Foto: Comuna DEDA/Facebook.com

Primăria comunei Deda a câştigat o finanţare în valoare de 78.000 euro pentru elaborarea Planului Urbanistic Zonal care va cuprinde toate cerinţele unei staţiuni și va avaea chiar și  traseul viitoarei pârtii de schi, după ce comuna a obţinut statul oficial de staţiune turistică de interes local, în urmă cu câteva zile.

“Ne-am dorit obţinerea statutului de staţiune turistică de interes local pentru că toată întinderea comunei Deda este o zonă deosebit de frumoasă. Sunt obiective turistice vizitate de turişti din Ungaria, din Germania, din România şi consider că Valea Mureşului trebuie pusă în valoare (…) Tot ceea ce presupune o staţiune va fi prevăzut prin PUZ-ul pentru care am obţinut o finanţare de 78.000 de euro şi am discutat posibilitatea realizării unei pârtii de schi. Am găsit două variante de realizare a acestei pârtii, una mergând pe Gălăoaia, care să coboare undeva spre comuna Răstoliţa, iar o alta, pe Valea Bistrei, mergând de la Scaunul Domnului – acest punct turistic unde vin foarte mulţi turişti în perioada de vară şi de iarnă – şi coborând pe Valea Bistrei, pe Ştegea, cu o lungime de 1,3 kilometri, poate chiar un kilometru şi jumătate”, a declarat presei primarul comunei Deda, Lucreţia Cadar, potrivit unui comunicat Agerpres.

Se știe faptul că Comuna Deda cuprinde satele Deda, Bistra Mureşului, Filea şi Pietriş, este situată în la poalele Munţilor Călimani, în bazinul hidrografic al Mureşului Superior, la o altitudine între 500 m şi 2000 m, la cel mai înalt punct se găseşte păşunea Răchitiş.

La altitudinea de 1300 m, pe teritoriul administrativ al comunei se află unul dintre cele mai vizitate obiective turistice naturale, Vârful Scaunul Domnului.

“Dezvoltarea turismului în zonă poate fi o sursă de venit. Una dintre condiţii era realizarea a 120 de locuri de cazare. Personal, m-am deplasat la casele de vacanţă, la pensiunile de pe Valea Bistrei, unde s-a construit în ultima vreme foarte mult. Avem peste 240 de case de vacanţă. La această dată avem 140 de paturi – 40 sunt de trei margarete, 100 sunt de două margarete. Avem investitori pe domenii de cazare, servire de masă, activităţi recreative, terenuri de sport, de tenis. Am avut o solicitare pentru un parc de aventură. Săptămâna viitoare semnăm un contract de finanţare pentru doi kilometri de pistă de biciclete pe Valea Bistrei. În plus, avem deţinători de ATV-uri, biciclete care se pot închiria. În ultimii doi ani, în zona Scaunul Domnului au fost organizate două maratoane care s-au bucurat de un foarte mare succes”, a precizat Lucreţia Cadar.

Print Friendly, PDF & Email