3 august 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Proiect pentru accesul angajaţilor online la datele din REVISAL, depus de Cristină Prună (USR PLUS)

Foto: Agerpres

Deputata USR PLUS Cristina Prună, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, anunţă că a depus un proiect de lege care va permite accesul angajaţilor, online, la datele proprii din registrul de evidenţă al salariaţilor (REVISAL) şi la dovada vechimii în muncă.

“Am depus astăzi un proiect de lege care odată adoptat va permite accesul angajaţilor, online, la datele proprii din registrul de evidenţă al salariaţilor (REVISAL) şi la dovada vechimii în muncă. Fără cerere scrisă şi număr de înregistrare! Totul, imediat şi necondiţionat de consimţământul angajatorului. Există multiple situaţii în care oamenii au nevoie de un un extras din registrul de evidenţă al salariaţilor sau de un document echivalent care atestă vechimea în muncă. Acum, angajaţii sunt obligaţi să parcurgă o procedură birocratică greoaie şi lipsită de logică pentru un astfel de document. Asta în condiţiile în care există deja o bază de date online. Dar aceştia din urmă nu au acces direct la ea. Într-o ţară în care discutăm de ani de zile de o digitalizare accelerată şi continuă, acest fapt este o anomalie”,  se arată într-un mesaj al Cristinei Prună  postat pe pagina de Facebook.

Ea a menţionat că, în prezent, salariaţii pot cere vechimea în muncă fie de la angajator, fie de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, iar soluţionarea poate dura chiar şi 15 zile.

“Prin adoptarea acestui proiect de lege, eliminăm necesitatea depunerii unei cereri scrise şi tăiem termenul de eliberare a documentului de la 15 zile la numai câteva minute. Adoptarea acestei iniţiative legislative le va oferi tuturor românilor acces neîngrădit la portalul online al Inspecţiei Muncii. Astfel, ei vor putea accesa oricând istoricul contractelor de muncă terminate sau active. Este un pas normal în procesul debirocratizării şi digitalizării statului. Proiectul va produce beneficii reale pentru oameni. Am încredere că toţi colegii mei parlamentari vor susţine această iniţiativă şi voi depune toate eforturile pentru ca ea să fie adoptată”, a  a mai specificat reprezentanta USR PLUS.