19 aprilie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Proiect de lege controversat, activiștii vin cu acuzații dure

 

Proiect de lege controversat, pe care parlamentarii vor să-l adopte în Camera Deputaților. Aceștia vor ca toate ONG-urile să nu mai poată administra ariile protejate. Potrivit jurnaliștilor de la g4media.ro, proiectul de lege respectiv a fost votat de Senat și le interzice asociațiilor de mediu să administreze ariile protejate. Până în iulie 2018, din cele 985 arii protejate din România, ONG-urile administrau 264. Cei 166 de custozi aveau grijă de monumente ale naturii, rezervații naturale, rezervații științifice sau de situri din Rețeaua ecologică de interes european, Natura 2000.

Această măsură care se vrea dorită de parlamentari a scandalizat ONG-urile. Astfel,  reţeaua ecologică europeană de arii naturale Natura 2000 susține că miza ar fi  de fapt eliminarea ochilor vigilenţi ai activiştilor din treburile statului.  ONG-ul amintit a dat chiar un comunicat în acest sens în care precizează că „această iniţiativă legislativă pune în pericol patrimoniul natural unic al României, riscând să prejudicieze iremediabil resursele pentru dezvoltarea societăţii pe termen lung şi distrugerea unui sistem de administrare eficient şi democratic prin prevederi neconstituţionale”.

Mai mult decât atât, activiștii de mediu vin cu alte acuzații dure. Ei susțin că această ordonanță a creat un sistem centralizat de administrare a ariilor protejate, fără a avea însă și resursele necesare funcționării. Asta pentru că în formula actuală, legea își propune să înlăture organizațiile care au în spate până la 20 de ani de experiență. Prin desființarea custodiilor care a avut loc anul trecut, sute de arii protejate, care înglobează peste 1,6 milioane de hectare, au rămas practic făra administrator.

Și asta nu e tot. Lucrul cel mai grav este că  Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate nu a dispus de resursele naturale și financiare necesare pentru a compensa capacitatea de management a foștilor custozi. Prin urmare, intrarea in vigoare a OUG 75/2018 a creat un vid administrativ și a lăsat cele 264 de arii naturale protejate de izbeliște. Deși prevederea a fost declarată neconstituțională, parlamentarii vor să o reconfirme.

Activiștii de mediu mai precizează că, din cauza faptului că de un an nu mai au niciun un cuvânt de spus în administrarea ariilor protejate, multe dintre acestea au fost distruse.  Ei oferă chiar trei exemple elocvente.  

Poiana cu narcise din județul Sibiu

Unul este chiar recent, din  primăvara acestui an, când o bună parte din Suvara sașilor sau Poiana cu narcise, o zona de aproximativ 20 de hectare, situată în județul Sibiu, între localitățile Tălmaciu și Sadu, declarată arie protejată încă din anul 1994, a fost arată efectiv și transformată în teren agricol. Al doilea exemplu oferit este o altă arie protejată, care a fost  distrusă. Și anume  pădurea cu bujori, unică in Romania, din comuna doljeană Plenița. Aici, la fiecare sărbătoare sfârâie grătarele, se circulă cu mașinile și căruțele, iar cei mai mulți dintre bujori fie au fost călcati, fie au fost rupți cu bună știință.

Iar cel de-al treilea exemplu oferit vizează  Vulcanii Noroioși, o altă arie naturală protejată, care se află în pericol.

Vulcanii Noroioși, o altă arie protejată în pericol

Acest proiect de lege controversat, care a trecut de Senat, urmează ca astăzi, 2 iulie să intre în Comisia de Mediu de la Camera Deputaților, iar mâine, 3 iulie să ajungă  în plen.

Foto: Ecocivica, g4media.ro

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns