Proiect de eliminare a cenuşarului din Parcul Naţional Munţii Măcinului

Aproximativ 30 de hectare plantate cu cenuşar, specie de arbore din China, în Parcul Naţional Munţii Măcinului vor fi eliminate de Administraţia Parcului, printr-un proiect european în valoare de 9 milioane de lei care a început anul acesta, potrivit Agerpres.

Cenuşarul este considerat invaziv datorită faptului că inhibă dezvoltarea speciilor specifice zonei.

“Atunci au fost aduse circa 40 de specii şi a existat un program de împădurire a dunelor de nisip din Deltă. A venit tovarăşa (Elena Ceauşescu, soţia dictatorului Nicolae Ceauşescu, n.red.), s-a uitat din elicopter deasupra pădurii Letea, a văzut dunele de nisip şi alături ochiuri de pădure şi a ordonat. Nu e o legendă. Am lucrat acolo şi număram plângând arborii improprii din pădure, printre care şi cenuşarul. El a inhibat în unele locuri arţarul, stejarul brumăriu, frasinul pufos. Dar în condiţiile de acolo, nu a mers. În schimb, în Munţii Măcinului, specia este în mediul ei”, a afirmat directorul Viorel Roşca.

Specialiştii Administraţiei PNMM au monitorizat timp de cinci ani speciile invazive din zonă, iar recent a avut loc şi licitaţia pentru stabilirea institutului care va realiza lucrările.

“Se va folosi o metodă integrată pentru speciile cu diametrul mare şi se va interveni printr-o metodă complexă în care se combină metoda fizică cu cea chimică. Doar una dintre ele nu dă roade la această specie. Noi am mai încercat să eliminăm cenuşarul, dar dacă unul este scos imperfect, iar rădăcina rămâne în sol, mugurii dorminzi de apărare aflaţi în latenţă dau imediat de cinci sau şase ori multe exemplare”, a specificat directorul Viorel Roşca.

În cadrul aceluiaşi proiect, se va înfiinţa o suprafaţă de 30 de hectare cu gorun.