28 iulie 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Programul de renovare a clădirilor istorice private cu bani publici a fost adoptat de consilierii locali

Foto: Agerpres

Programul de renovare a clădirilor istorice private din Timişoara, cu bani publici, a fost adoptat de consilierii locali, acesta vizând imobilele din cartierele vechi Cetate, Iosefin, Traian şi Elisabetin.

De acest program de sprijin pentru reabilitările faţadelor pot beneficia şi clădirile din ansambluri istorice şi din situri. Ajutorul financiar primit de proprietari de la primărie trebuie rambursat acesteia în 10 ani, în acest timp apartamentul este ipotecat, potrivit unui comunicat news.ro.

Potrivit consilierului local USR PLUS Paula Romocean, sunt două variante de finanţare, unul  care  are în vedere un grant de 20% cu 80% finanţare rambursabilă (pentru clădiri monument istoric şi clădiri situate în ansambluri istorice) şi 50% finanţare rambursabilă (pentru clădiri situate în situri), fiind ales “modelul Oradea”.

Fostul viceprimar al Timişoarei, consilierul local liberal Dan Diaconu, a specificat faptul că “costurile la care primăria va executa aceste lucrări cresc semnificativ faţă de felul în care ar putea să-şi facă pe forţele proprii (reabilitarea, n.r.). Iluzia că se vor putea aplica ipoteci la palate cu 130 de apartamente, pe fiecare apartament în parte, cred că e departe de orice posibilitatea de a se întâmpla”.

În fosta administraţie au fost depuse dosare pentru 18 imobile, dar nu a intrat în lucru niciunul. Primăria va avea discuţii cu proprietarii acestor imobile, dacă doresc sau nu să intre în noul program.

La palatele ultracentrale, în care locuiesc peste câte 100 de proprietari, se întrevede deja o problemă, întrucât nu toţi îşi vor da acordul de ipotecare până la achitarea valorii lucrărilor de reabilitare a faţadelor, către primărie. Un astfel de caz ar fi Palatul Loffler, vizavi de Operă, unde sunt 130 de proprietari.

În plus, Dan Diaconu atrăgea atenţia, în urmă cu o lună, că proiectul de reabilitare a faţadelor clădirilor neîntreţinute, cu sprijin din partea municipalităţii, anunţat de primarul Dominic Fritz, nu reprezintă decât “intenţii”, întrucât nu a existat nicio consultare în acest sens, iar una din “cele mai mari aberaţii” este afirmaţia că municipalitatea ar ajuta proprietarii acestor clădiri cu o cotă de “finanţare rambursabilă în baza unui contract de ipotecă”. El sublinia, într-o postare pe Facebook, că primăria nu poate acorda sprijin în acest fel cetăţenilor, pentru că nu este bancă.