Probleme la Notre-Dame! Canicula din Franța, principalul pericol

Arhitectul-șef al Catedralei Notre-Dame a anunțat că temperaturile ridicate din Franța ar putea slăbi structura monumentului. În luna aprilie, celebra catedrală din Paris a fost distrusă în urma unui incendiu. Foto: cotidianul.ro

Probleme mari la catedrala Notre-Dame din Paris!  Arhitectul-șef Philippe Villeneuve avertizează că se poate prăbuși o parte importantă a clădirii, scrie stiripesurse.ro, care preia informația de la CNN.

Villeneuve a declarat că temperaturile ridicate înregistrate în capitala Franței ar putea slăbi structura monumentului, grav afectat de un incendiu în luna aprilie. „Sunt foarte îngrijorat în legătură cu acest val de căldură, pentru că, după cum știți, catedrala a fost afectată de un incendiu, dar și de șocul provocat de apa folosită de pompieri. Zidăria este plină de apă”, a declarat Villeneuve.

El a adăugat că specialiștii au plasat senzori în catedrală după incendiu, iar aceștia nu au detectat modificări până în prezent. „Îmi e teamă că îmbinările zidăriei, pe măsură ce se usucă, își vor pierde rezistența și calitățile structurale, iar bolta va ceda brusc”, a mai spus arhitectul-șef al catedralei Notre-Dame. Villeneuve a precizat și faptul că unele părți ale edificiului nu au fost accesibile după incendiu.

Valul de căldură care afectează Europa Centrală și de Vest a adus temperaturi record în Franța. Meteorologii anunță că joi vor fi doborâte recorduri de temperatură în această țară, iar temperaturile de la Paris vor atinge 42 de grade Celsius.

Victima unui incendiu izbucnit în aprilie, Catedrala Notre-Dame, care era vizitată anual în medie de 12 milioane de persoane, a fost parțial distrusă.

Pe 11 mai, Adunarea Națională a Franței a adoptat un proiect de lege referitor la restaurarea Catedralei Notre-Dame în cinci ani. Experții au estimat că  această restaurare ar urma să coste între 600 și 700 de milioane de euro.