10 mai 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Primarul Sectorului 1 şi ministrul Transporturilor au discutat despre modernizarea Gării de Nord

Foto: captură video Clotilde Armand / Facebook

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, şi ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, au  avut o discuție  despre modernizarea Gării de Nord, una dintre clădirile simbol ale Capitalei, cei doi abordând şi subiectul construcţiilor “ilegale din metrou” şi problemele din sector.

“Trebuie să facem ceva cu Gara de Nord. Vrem o esplanadă, vrem o gară modernă. Este o viziune. Gara este sufletul oraşului”, a declarat Clotilde Armand, potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Sectorului 1, preluat de Agerpres.

Conform sursei citate, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a explicat că, în acest caz, este vorba de o  problemă care ţine foarte mult de urbanism şi de arhitectură.

“CFR, aşa cum a gândit întotdeauna dezvoltarea infrastructurilor feroviare, este foarte tehnic. Ştie despre şină, despre peron, despre semnalistică. Aici este o chestiune care ţine de ţesutul oraşului”, a susţinut Drulă, care a mai delcarat că  lucrările “de mare amploare trebuie gândite integrat”.

“O gară are nevoie de o esplanadă, de un spaţiu mare, unde ne întâlnim, unde ne vedem. Acum avem acest spaţiu, într-un fel, spaţiul Gării de Nord, dar care nu este unul viu, este separat de gară de şase benzi de circulaţie. Trebuie să readucem acest spaţiu deschis în faţa gării, să mutăm zona rutieră departe de gară. Deja vom avea un spaţiu în care oamenii vor putea respira, în care oamenii să vină, să fie un spaţiu social”, a explicat Clotilde Armand, citată în comunicat.

De asemenea, ministrul Transporturilor susține că în acest proiect trebuie implicată şi Primăria Capitalei, fiind vorba de bulevarde, parcul din faţa gării şi Muzeul CFR.

Potrivit  aceleiaşi surse, în cadrul discuţiilor s-a menționat şi situaţia spaţiilor comerciale de la metrou, desfiinţarea construcţiilor “ilegale” din staţiile aflate pe raza Sectorului 1.

“Chiar astăzi, acum câteva ore, am semnat dispoziţiile de primar pentru a desfiinţa aceste spaţii comerciale. Construcţii ilegale. Am semnat să fie desfiinţate”, afirmă primarul Sectorului 1. “Vrem în primul rând legalitate. Vrem staţii de metrou sigure şi moderne”, a mai declarat Clotilde Armand.

În această problemă Ministrul Transporturilor a explicat că este vorba de construcţii care nu au autorizaţii de construire şi care ocupă domeniul public fără un contract comercial.