Primăria Sectorului 4 vrea organizarea unui referendum local! Vezi care este subiectul

Foto: bucurestifm.ro

După adoptarea de către Consiliul General al Municipiului București a Master Planului pentru sistemul de management integrat al deșeurilor la nivelul Municipiului București, care aprobă construirea instalației de incinerare cu valorificare energetică, Primăria Sectorul 4 vrea să ceară părerea locuitorilor din zonele afectate de funcționarea instalației.

Primăria Sectorului 4 susține toate investițiile publice de anvergură, mai ales cele derulate cu bani europeni. În cauza de față, discutăm despre un proiect în valoare totală de 600 de miloane de lei, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), necesar pentru dezvoltarea orașului și totodată obligatoriu în procesul de management al deșeurilor, se arată în comunicatul primăriei.

În același timp, dincolo de poziția firească a consilierilor locali, a consilierilor generali sau a primarilor din Capitală, singurii care pot să decidă sunt cetățenii. De aceea, primarul Daniel Băluță a hotărât demararea procedurilor necesare pentru organizarea unui referendum local în Sectorul 4 privind acest subiect extrem de important.

Decizia e numai a oamenilor! Da, trebuie să punem în aplicare directivele europene în privința managementului deșeurilor. Da, municipalitatea trebuie să caute soluții tehnice pentru a gestiona în mod corect acest aspect deosebit de important pentru sănătatea familiilor noastre. Da, investițiile în acest domeniu sunt obligatorii! Dincolo de toate acestea însă, oamenii sunt cei care trebuie să decidă în cunoștință de cauză ce este bine pentru ei. De aceea, în cursul lunii septembrie, voi începe procedurile pentru declanșarea unui referendum local în urma căruia comunitatea noastră să decidă în privința amenajării în Sectorul 4 a stației de distrugere a deșeurilor ce nu pot fi valorificate. De asemenea, voi solicita Consiliului Județean Ilfov să declanșeze același fel de procedură și în localitățile învecinate cu Sectorul 4: Jilava, Berceni și Popești Leordeni, pentru că orice se întâmplă la noi, este important și pentru ei”, declară Daniel Băluță, primarul Sectorului 4.

Consultantul care întocmit documentația și a oferit asistența tehnică pentru pregătirea proiectului instalației de tratare termică și valorificare a deșeurilor municipale din Municipiul București a evaluat trei amplasamente propuse de Primăria Capitalei.

Cele trei amplasamente propuse au fost:

  1. Baza RATB (STB) Titan, situată în strada Nicolae Telcu, treimea sudică, din sectorul 3;
  2. CET Progresul, situat în strada Pogoanelor nr. 1A, din sectorul 4;
  3. CET București Sud, situat în strada Releului nr. 2B, din sectorul 3.

Amplasamentul din cadrul CET Progresul a obținut cel mai mare punctaj, cu un procent de 94.4%, conform criteriilor de evaluare.