Primăria Sectorului 2 va organiza două dezbateri publice online privind taxa de salubrizare

Primăria Sectorului 2  a anunțat că va organiza pe  18 şi 20 ianuarie două dezbateri publice online care vizează proiectul referitor la instituirea taxei speciale de salubrizare în cuantum de 21,50 lei lunar pentru utilizatorii casnici fără contracte de prestări servicii în domeniu, potrivit Agerpres.

Potrivit primarului Radu Mihaiu, dezbaterile vor începe la ora 17,00 şi vor fi organizate  în mediul online având în vedere pandemia de COVID-19, iar persoanele interesate să participe trebuie să trimită un email la adresa infopublice@ps2.ro cu subiectul ‘Participare dezbatere salubrizare’.

“De la 1 martie, fiecare asociaţie de proprietari va plăti, în baza unui contract, ridicarea gunoiului. Vor exista două tarife: unul pentru fracţia umedă, celălalt pentru fracţia uscată. (…) Filozofia de plată se schimbă cu totul: nu se mai plăteşte o sumă unică per persoană, ci va plăti fiecare asociaţie în funcţie de cât gunoi aruncă. Practic, tarifarea se va face în lei/pubelă (de fracţie umedă sau de fracţie uscată), nu în lei/persoană”, a transmis primarul, într-o postare pe Facebook.

De fapt suma plătită de fiecare asociaţie se va împărţi la întreţinere pentru fiecare apartament, aşa cum se întâmpla până în 2019.

În privința societății cu care se va încheia contractul, Radu Mihaiu a spus: “În acest moment, Supercom are exclusivitate pentru ridicarea gunoiului, exclusivitate acordată printr-un act adiţional care este contestat în instanţă şi care a fost anulat pe fond. Dacă instanţa de apel va menţine decizia de fond, atunci Supercom nu va mai avea exclusivitate, situaţie în care, posibil, şi alţi operatori ar putea ridica gunoiul”. 

Conform proiectului, pentru cei care nu vor încheia contracte de ridicare a gunoiului  se va aplica o taxă specială, care “în mod intenţionat este mare”, după cum afirmă Mihaiu, pentru a încuraja încheierea de contracte. Nivelul propus al acestei taxe este de 21,5 lei/persoană/lună şi ea urmează să fie plătită către primărie, nu către operatorul de salubritate. Operatorul de salubritate va încasa de la primărie un tarif mai mic pentru ridicarea gunoiului de la aceste persoane, astfel încât şi el, la rândul lui, să fie încurajat să încheie contracte, a indicat primarul Sectorului 2.