14 mai 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Primăria Oradea va reabilita pasajul clădirii Bazarului din strada pietonală Republicii

Foto: Agerpres

Pasajul clădirii Bazarului din Oradea, o clădire monumentală  care se află  pe strada pietonală Republicii, va fi reabilitat de primărie, după o  perioadă  mare în care a fost nefuncţional, pentru a putea găzdui ulterior evenimente culturale şi artistice.

Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Oradea preluat de Agerpres, lucrările realizate de administraţia locală sunt în valoare de 742.683 lei (fără TVA) şi vor cuprinde, printre altele, reabilitarea faţadelor, montarea de uşi de sticlă cu deschidere automată şi instalarea unui sistem de iluminat arhitectural.

Documentaţia tehnică pentru reabilitarea pasajului, cu o suprafaţă utilă de 99 de metri pătraţi, a fost finalizată, iar  indicatorii tehnico-economici vor trebui să fie  supuşi aprobării în şedinţa Consiliului Local din această lună şi lucrările să fie scoase la licitaţie.

“După finalizarea investiţiei, Municipiul Oradea va prelua utilizarea pasajului, fără însă a deţine folosinţa exclusivă. Astfel, după reabilitare, spaţiul pasajului va găzdui diferite evenimente culturale şi artistice, împreună cu instituţii şi entităţi de profil, fără a deranja liniştea publică”, se menţionează în comunicat.

Pentru ca Primăria să poată reabilita pasajul care leagă străzile Republicii şi Madacs Imre, Consiliul Local a aprobat, în şedinţa care a avut loc în ianuarie 2020, încheierea unui contract de asociere pe 20 de ani între oraş şi Asociaţia de Proprietari “Bazar”.

Potrivit contractului, municipalitatea se va  ocupa de realizarea proiectului tehnic de reabilitare a pasajului, obţinerea autorizaţiei de construire, execuţia lucrărilor şi întreţinerea şi conservarea lucrărilor. La încetarea contractului, pasajul va reveni proprietarilor imobilului.

Clădirea Bazarului, cu faţade atât spre strada Madach Imre, cât şi spre Republicii, a fost construită în anul 1899, în paralel cu clădirea Teatrului “Regina Maria”, de către arhitectul orădean Rimanoczy Kalman senior. Pasajul prin care sunt legate cele două aripi ale Bazarului a fost folosit o bucată de vreme pentru vânzarea de reviste şi cărţi, însă în ultimele decenii a fost închis, din cauza stării necorespunzătoare.