Primăria Iași va achiziționa tramvaie turcești

Foto: Hotnews

Primăria Iași vrea să  modernizeze transportul public. Prin urmare Primarul Mihai Chirica a anunțat că a semnat luni  contractul pentru a cumpara 16 tramvaie de la compania turcească Bozankaya Otomotiv Mak. Iml. Ithr. A.Ş.  Se pare că valoarea achiziției  va fi de aproximati 140 milioane de lei fără TVA (35 milioane de euro) circa 2.202.566 euro pentru fiecare tramvai, potrivit unui comunicat hotnews.ro.

Se pare că  cele 16 tramvaie vor avea o lungime minimă de 26 de metri și o capacitate de transport totală de minim 230 de locuri cu o podea 100% coborâtă.

Mihai Chirica, primarul din Iași a anuțat că cel târziu până la la finalul anului viitor va ajunge primul tramvai.

„A fost o licitație foarte strânsă, la care au participat o fabrică din Polonia și una din Turcia, câștigătoare fiind desemnată cea de-a doua firmă. Noi mai avem experiență în relația cu firmele turcești în ceea ce privește modernizarea parcului de transport public de călători, prin aducerea celor 100 de autobuze moderne, la începutul mandatului meu de primar. Firma are origine germană, ulterior mutându-se în Turcia. A furnizat tramvaie pe tot teritoriul Europei și va furniza și la noi”, a spus Mihai Chirica  la o conferință de presă.
„Suntem onorați să semnăm acest contract. Este al doilea contract pe care îl avem în România, după cel de la Timișoara. Sunt absolut convins că va fi un proiect de succes și Iașul va primi cele mai bune tramvaie”, a declarat Yigt Belin, Senior Executive in Business Development, Sales and Bidding al companiei din Turcia.

 Au fost expuse și specificațiile pe care aceste noi tramvaie trebuie să le îndeplinească- o lungime minimă de 26 de metri și o capacitate de transport totală de minim 230 de locuri, din care 30 pe scaune fixe, nerabatabile, din care minim cinci accesibile low floor.  În privința scaunelor pentru călători, s-a spus că vor fi singulare și nu de tip banchetă, realizate din material armat cu fibră de sticlă sau mase plastice cu tratament antistatic, vopsea înglobată, proprietăți antigrafitti, antivandalism, cu tapițeria rezistentă la uzură și murdărie.

 De asemenea, cele 16 tramvaiele trebuie să fie unidirecționale, să prezinte podea 100% coborâtă pe toată suprafața destinată pasagerilor, cu facilități  adaptate persoanelor  cu mobilitate redusă (rampe/rampă pentru accesul persoanelor cu handicap locomotor).
S-a mai relatat că fiecare tramvai va avea un loc marcat corespunzător pentru cărucior de copii și un loc rezervat căruciorului rulant pentru persoanele cu dizabilități locomotorii.
Toate echipamentele vor fi echipate cu un bord modern, conectat la un calculator de bord legat prin rețeaua Controller Area Network (CAN), utilizat la automobile pentru inter-comunicația calculatoarelor și diagnoză.
Alte facilități pe care aceste tramvaiele le vor avea: instalație de aer condiționat, instalație de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece, instalație de evacuare a aerului viciat, sistem de numărare a călătorilor, instalație audio – video în interior, anunțuri vocale exterioare în stații (pentru persoanele cu dizabilități de vedere), instalație electrică și informatică pentru echipamentele de ticketing, instalație de informare a călătorilor (atât la interior, cât și la exterior), echipament wireless pentru emisia și recepția semnalelor privind funcționarea și modificările intervenite în exploatare.
 Mai trebuie menționat că licitația pentru achiziția celor 16 tramvaie a avut o prevedere bugetară totală de 142.721.280 lei, fără TVA (169.838.323,2 lei, cu TVA, adică aproape 35.680.320 euro) și a fost împărțită în trei loturi. Termenul de depunere a ofertelor la această licitație a fost 26 august. La licitație au depus oferte două companii străine, care s-au arătat interesate de toate cele trei loturi, iar după evaluarea tehnică și financiară, dintre cele 2 companii Bozankaya Otomotiv Mak. Iml. Ith. Ve Ihr. A.Ş. (Turcia) a câștigat proiectul.