21 martie 2023

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Primăria Braşov cere Guvernului preluarea Cetăţuii Braşov

Primăria municipiului Braşov cere din nou Guvernului să aprobe preluarea de către administraţia locală a Cetăţuii Braşovului, monument arhitectonic care datează din perioada medievală şi care până nu demult s-a aflat în proprietatea Aro Palace, potrivit news.ro.

Solicitarea vine în contextul în care şi Ministrul Educaţiei şi cel al Afacerilor Interne revendică monumentul, iar conform oficialilor Primăriei Braşov cele două ministere vor cetatea ”pentru folosirea în circuit închis”.

Cetăţuia datând din perioada medievală a făcut în ultimii ani obiectul unui proces în justiţie, în urma căruia societatea Aro Palace, care deţinea monumentul, a pierdut.
Primăria Braşov a iniţiat, în anul 2015, un proces prin care solicita instanţei de judecată să constate că această cetate trebuie să treacă din proprietatea Aro Palace SA în domeniul public, fiind bun de interes public. Procesul s-a întins pe o perioadă de 7 ani şi a ajuns la trei instanţe de judecată: Tribunal, Curtea de Apel şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În acest proces, municipiul Braşov s-a judecat atât cu proprietarul – Aro Palace SA şi acţionarii acestei societăţi comerciale, SIF Transilvania şi SIF Muntenia – cât şi cu mai multe ministere care au avut un rol în trecerea acestui monument istoric în patrimoniul unei societăţi comerciale, privatizate în anii 1990. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat definitiv în acest dosar pe 8 noiembrie 2022, confirmând înscrierea în proprietatea publică a Cetăţuii.
Municipiul a şi trimis, miercuri, o adresă către Guvern, în care se specifică faptul că Braşovul este singurul direct şi concret interesat în a demara investiţiile necesare în scopul reabilitării, reconstrucţiei şi punerii în valoare a unui ansamblu arhitectural-istoric, precizând că există resurse bugetare în acest sens, din fonduri proprii, cât şi din fonduri nerambursabile europene.
Print Friendly, PDF & Email