3 august 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Primăria Baia Mare: Cred că relaţia dintre România şi Polonia trebuie să treacă prin Baia Mare

Foto: Catalin Chereches/Facebook.com

Administraţia municipiului Baia Mare  a anunțat că este interesată să dezvolte relaţii economice, educaţionale şi culturale cu Polonia, a informat primarul Cătălin Cherecheş în urma unei întrevederi cu ambasadorul Poloniei în România, Maciej Lang, potrivit unui comunicat Agerpres.

“Am discutat despre modalităţile în care putem dezvolta relaţiile directe dintre Municipiul Baia Mare şi Republica Polonă, cu accent pe zona economică, dar şi aspecte care ţin de dezvoltarea unor proiecte culturale şi educaţionale între cele două părţi, pentru că din punctul meu de vedere o comunitate trebuie să se dezvolte din toate perspectivele”, a scris Cherecheş într-o postare pe Facebook.

În cadrul  discuţiilor cu diplomatul polonez, edilul a apreciat că relaţia dintre cele două ţări ar trebui să treacă prin municipiul Baia Mare.

“Eu cred ca relaţia dintre România şi Polonia trebuie să treacă prin Baia Mare, în special din perspectivă economică, pentru că avem câteva lucruri care ne avantajează. Vorbim aici, în principal, despre transferul de cale ferată de la Biala, care este unul dinte cele mai importante puncte comerciale ale Europei, context în care am putea dezvolta transportul rutier rapid între Polonia şi România, via Ucraina. Intenţionăm în acest sens să dezvoltăm, cu finanţare europeană, o nouă rută de transport rutier, de aproximativ 200 de km, cu un punct de trecere al frontierei la graniţa cu Ucraina, care ar rezolva transportul de mărfuri din nordul spre sudul Europei”, a menţionat Cătălin Cherecheş.

În plus, primarul municipiului Baia Mare a adăugat că aceste posibile investiţii vor fi discutate în cadrul unui forum economic din toamna acestui an.

“Acest subiect va fi dezbătut pe larg în cadrul unui întâlniri pe care Municipiul Baia Mare îl va organiza în toamna acestui an şi la care vor participa reprezentanţi din România, Polonia, Ungaria, Ucraina şi din ţările arabe pentru a putea creiona aici o regiune care să fie atractivă din perspectiva dezvoltării economice, inclusiv pentru investitori din Orientul Mijlociu”, a arătat Cherecheş.

La întâlnirea cu ambasadorul Republicii Poloniei, Maciej Lang, au luat parte directorul Institutului Polonez, Natalia Mosor, şi reprezentantul mediului de afaceri polonez din România, Jaroslaw Turczynski.