5 februarie 2023

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Primăria Arad a inaugurat un sistem electronic de taxare a călătoriilor cu tramvaiul şi autobuzul

Foto: Primăria Municipiului Arad/Facebook

Marți, 1 noiembrie,Primăria Arad a inaugurat un sistem electronic de taxare a călătoriilor cu tramvaiul şi autobuzul, care a avut valoare de  2.000.000 de euro şi care ar fi cel mai modern din România, peste 100.000 de arădeni urmând să primească gratuit carduri pe care le vor putea folosi în locul biletelor sau abonamentelor tipărite.

De fapt, sistemul a fost pus în funcţiune în cadrul unui proiect mai amplu cu scopul  modernizării transportului public, prin care au mai fost montate în staţii panouri electronice care comunică informaţii călătorilor, camere de supraveghere sau module GPS pe mijloacele de transport, astfel încât oamenii să ştie exact când ajung tramvaiele sau autobuzele.

“Implementăm de astăzi sistemul e-ticketing, este cel mai performant din România la această oră, un proiect european de peste 2 milioane de euro. Practic, orice cetăţean primeşte un card gratuit pe care de la aparatele din staţii şi-l validează, îl încarcă cu o sumă de bani. Când urci în tramvai sau autobuz, nu mai capsezi biletul cum era, ci validezi la aparat (contactless – n.r.). La fel, se poate cumpăra bilet din staţiile de tramvai, sub formă electronică, adică un bilet tipărit pe care există un cod QR, cu care validezi biletul. Mai există aplicaţie pe telefon, cu cardul (bancar – n.r.) încarci aplicaţia şi cu codul QR plăteşti. Încercăm să îi mobilizăm pe toţi oamenii să-şi ridice cardurile, pentru că avem gratuite peste 100.000 de carduri”, a declarat primarul municipiului Arad, Călin Bibarţ, potrivit unui comunicat transmis Agerpres.

În cadrul inaugării, edilul a precizat că până acum au fost ridicate aproximativ 10.000 de carduri, motiv pentru care sistemul e-ticketing va funcţiona până anul viitor în paralel cu sistemul vechi de eliberare a legitimaţiilor de călătorie.

Sistemul automat de eliberare a legitimaţiilor de călătorie este un sistem complex, care are la bază tehnologia contactless, regăsită pe automate stradale, validatoare aflate în vehicule, terminale portabile aflate la controlori şi pe cardurile călătorilor. Acest sistem se adresează tuturor celor care folosesc transportul în comun din Arad, localnici sau persoane care se află în tranzit în municipiu. În acest sens, pentru călătorii cu domiciliul în municipiu cardul este gratuit, iar pentru cei care nu îndeplinesc această condiţie costul de achiziţie al unui card este de 7 lei.

În acest fel, municipalitatea va putea monitoriza în timp real numărul de pasageri din fiecare mijloc de transport, în timp ce dispeceratele vor putea programa mai uşor şi în funcţie de nevoile reale tramvaie sau autobuze.

Titlurile de călătorie vor putea fi achiziţionate de la chioşcuri prin vânzare directă, de la automatele instalate în staţiile de tramvai sau prin intermediul aplicaţiei mobile dezvoltată atât pentru telefoane Iphone, cât şi pentru sistemul Android.

Print Friendly, PDF & Email