Prețurile au urcat în luna iulie cu un ritm anual de 4.1%

Foto: adevarul.ro

Oficialii Institutului Național de Statstică au anunțat, astăzi, că rata anuală de creștere a prețurilor a fost de 4,1%, în luna iulie 2019. Cele mai mari creșteri au fost la cartofi, fructe, legume și tutun, în vreme ce ouăle, fasolea și gazele s-au ieftinit.

BNR a anunțat că se așteaptă ca rata anuală a inflației să ajungă la 4,2%, 3,4% în decembrie 2020 și 3,3% la orizontul proiecției, respectiv trimestrul II 2021.

Foto: hotnews.ro

Inflația nu depinde doar de politicile Băncii Naționale, ci și de politica fiscală, de regimul cursului de schimb și de gradul de independență al politicii monetare. Potrivit hotnews.ro, o cauză a faptului că inflația nu e mai mare se datorează și importurilor mari și cursului de schimb.

Potrivit unui scenariu de bază al Băncii Centrale, cererea externă este anticipată a consemna dinamici anuale în jurul valorii de 1,5%, sub nivelul înregistrat în 2018 (de 2,1%). Această revizuire este determinată în principal de performanța slabă a sectorului prelucrător, pe fondul escaladării tensiunilor comerciale și al incertitudinilor crescute, ambii factori deteriorând și mai mult activitatea la nivel global.